Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek
2020-10-08
łatwy
20 min
4
Wśród sezonowych składników niewątpliwie brukselka to niewątpliwie atrakcja - i zdecydowanie częściej powinna gościć w menu. Ten omlet z brukselką to tylko jeden z wielu pomysłów! Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, znajdziesz je pod przepisem.
Specjalnie dla nienasyconych, jeszcze kilka przepisów z brukselką w roli głównej:
Idealna brukselka duszona w 10 minut: przepis na pyszną jarzynę do obiadu
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika
Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku
SKŁADNIKI
- 300 g brukselki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 8 jajek
- 50 ml śmietanki
- 100 g startego sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i oczyść brukselkę, przekrój kapustki na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i brukselkę. Smaż do zeszklenia cebuli. Dopraw solą, a następnie dodaj wodę. Przykryj pokrywką. Gotuj wszystko przez pięć minut.
- Następnie odlej nadmiar wody i dodaj 2 łyżki oleju.
- Jajka, śmietanę i ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zmniejsz ogień i patelnię przykryj pokrywką.
- Gdy omlet jest prawie ścięty, odwróć go i smaż przez dwie minuty na drugiej stronie.
- Podawaj ze świeżym pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!