Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek
      2020-10-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Wśród sezonowych składników niewątpliwie brukselka to niewątpliwie atrakcja - i zdecydowanie częściej powinna gościć w menu. Ten omlet z brukselką to tylko jeden z wielu pomysłów! Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, znajdziesz je pod przepisem.
Specjalnie dla nienasyconych, jeszcze kilka przepisów z brukselką w roli głównej:
Idealna brukselka duszona w 10 minut: przepis na pyszną jarzynę do obiadu
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika
Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą
Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku
SKŁADNIKI
- 300 g brukselki
 - 1 cebula
 - 3 łyżki masła
 - 200 ml wody
 - 2 łyżki oleju
 - 8 jajek
 - 50 ml śmietanki
 - 100 g startego sera
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj i oczyść brukselkę, przekrój kapustki na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i brukselkę. Smaż do zeszklenia cebuli. Dopraw solą, a następnie dodaj wodę. Przykryj pokrywką. Gotuj wszystko przez pięć minut.
 - Następnie odlej nadmiar wody i dodaj 2 łyżki oleju.
 - Jajka, śmietanę i ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię.
 - Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zmniejsz ogień i patelnię przykryj pokrywką.
 - Gdy omlet jest prawie ścięty, odwróć go i smaż przez dwie minuty na drugiej stronie.
 - Podawaj ze świeżym pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
 
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!