Prosty patent na ciepłe śniadanie. Pieczarkowe muffiny z papryką i serem

muffinki z pieczarkami i papryką
Autor: Shutterstock Pieczarkowe muffiny z papryką i serem to pełne smaku śniadanie nie tylko na weekend.
łatwy
45 min
6

Dieta wegetariańska

Chociaż muffinki kojarzą się ze słodkim wypiekiem, w tym przepisie babeczki mają wytrawny smak. Kryją się w nich pieczarki, czerwona papryka oraz starty żółty ser. Tak przyrządzone muffinki to pyszny pomysł na śniadanie i nie tylko. Zobaczcie, jak je zrobić i kiedy podawać.

Przepis na muffinki z pieczarkami i papryką

  • Przepis na wytrawne babeczki z warzywami jest prosty i każdy może go wypróbować bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
  • Muffinki robi się szybko. Trzeba tylko poczekać, aż upieką się w piekarniku.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które łatwo kupić, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. To proste składniki, z których powstaje obłędne danie na śniadanie.
  • Do przyrządzenia babeczek można wykorzystać składniki i resztki, które zostały z innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i parę groszy zostanie w kieszeni.
  • Pieczarki można zetrzeć na tarce.
  • Gotowe ciasto można doprawić nie tylko mieloną słodką papryką, ale i suszonymi ziołami. Sprawdzi się bazylia, oregano, tymianek czy zioła prowansalskie. Odważni mogą dodać ząbek czosnku.
  • Najlepszy będzie ser, który łatwo się roztapia podczas pieczenia. Może to być angielski cheddar, włoska mozzarella lub holenderska gouda.

Kiedy podawać pieczarkowe muffinki z papryką?

Muffinki z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki to propozycja na ciepłe śniadanie. Sprawdzą się też jako lekka przekąska i mogą być smakowitym drugim śniadaniem, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Muffinki to pomysł na ciepłą kolację i małe danie na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g pieczarek
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pokruszonego sera feta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na nim posiekane pieczarki, aż woda odparują i zaczną się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 3 minuty, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, papryką i pieprzem. Wymieszać.
  • Do mleka wbić jajka, dodać roztopione masło i podsmażone pieczarki z papryką oraz natkę pietruszki. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na gorąco posypane pokruszoną fetą.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej