Prosty patent na ciepłe śniadanie. Pieczarkowe muffiny z papryką i serem
2023-03-29
łatwy
45 min
6
Dieta wegetariańska
Chociaż muffinki kojarzą się ze słodkim wypiekiem, w tym przepisie babeczki mają wytrawny smak. Kryją się w nich pieczarki, czerwona papryka oraz starty żółty ser. Tak przyrządzone muffinki to pyszny pomysł na śniadanie i nie tylko. Zobaczcie, jak je zrobić i kiedy podawać.
Przepis na muffinki z pieczarkami i papryką
- Przepis na wytrawne babeczki z warzywami jest prosty i każdy może go wypróbować bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.
- Muffinki robi się szybko. Trzeba tylko poczekać, aż upieką się w piekarniku.
- Na liście składników znajdują się produkty, które łatwo kupić, a ich cena nie przyprawia o ból głowy. To proste składniki, z których powstaje obłędne danie na śniadanie.
- Do przyrządzenia babeczek można wykorzystać składniki i resztki, które zostały z innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i parę groszy zostanie w kieszeni.
- Pieczarki można zetrzeć na tarce.
- Gotowe ciasto można doprawić nie tylko mieloną słodką papryką, ale i suszonymi ziołami. Sprawdzi się bazylia, oregano, tymianek czy zioła prowansalskie. Odważni mogą dodać ząbek czosnku.
- Najlepszy będzie ser, który łatwo się roztapia podczas pieczenia. Może to być angielski cheddar, włoska mozzarella lub holenderska gouda.
Kiedy podawać pieczarkowe muffinki z papryką?
Muffinki z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki to propozycja na ciepłe śniadanie. Sprawdzą się też jako lekka przekąska i mogą być smakowitym drugim śniadaniem, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Muffinki to pomysł na ciepłą kolację i małe danie na imprezę.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 150 g pieczarek
- 120 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka pokruszonego sera feta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na nim posiekane pieczarki, aż woda odparują i zaczną się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 3 minuty, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, papryką i pieprzem. Wymieszać.
- Do mleka wbić jajka, dodać roztopione masło i podsmażone pieczarki z papryką oraz natkę pietruszki. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na gorąco posypane pokruszoną fetą.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?