Podkręć metabolizm i dodaj ją do jajecznicy. Z tą przyprawą smakuje przepysznie

jajecznica z kurkumą
Autor: Shutterstock Ta przyprawa to naturalny spalacz tłuszczu. Przekonaj się i dodaj ją do jajecznicy.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajecznica to prosty i szybki przepis na smaczne i sycące śniadanie. Od pewnego czasu popularność zdobywa przepis na jajka smażone po indyjsku. Danie wzbogacają różne dodatki w postaci kolorowych warzyw oraz jednej aromatycznej przyprawy. Nie tylko podkręca smak jajecznicy, ale i sprawia, że śniadanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zobaczcie, czym doprawić jajecznicę.

Czy kurkumę można dodać do jajecznicy?

Sekretem smaku tej wybornej jajecznicy po indyjsku jest dodatek kilku prostych składników. Oprócz zdrowych warzyw, takich jak pomidory, cebula czy czosnek, jajka doprawia się przyprawą, która od lat ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Podkręca smak jajecznicy i nadaje jej pięknego słonecznego koloru. Tajemniczym składnikiem indyjskiej jajecznicy jest kurkuma, która nazywana jest także hinduskim złotem. Od tysięcy lat wykorzystywana jest jako składnik potraw i naturalny lek.

Ojczyzną kurkumy jest Daleki Wschód. Przyprawa zawiera aktywny przeciwutleniacz o nazwie kurkumina, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalne, regeneracyjne, antydepresyjne i przeciwnowotworowe. Reguluje poziom cholesterolu i cukru. Kurkuma jest bogata w wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B. Aby organizm przyswoił wszystkie składniki znajdujące się w kurkumie, przyprawę warto połączyć z czarnym pieprzem.

Dodatek kurkumy sprawia, że potrawy są pyszne, mają indyjski aromat i apetyczny kolor. Można doprawiać nią mięso i warzywa. Sprawdzi się jako składnik sosów i dipów oraz zdrowych koktajli i smoothie. Można stosować ją podczas diety odchudzającej. Przyspiesza przemianę materii i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Jak zrobić jajecznicę z kurkumą?

Przepis na indyjską jajecznicę z kurkumą jest bardzo łatwy. To tylko kilka łatwych kroków. Na przygotowanie śniadania ze smażonymi na patelni jajkami nie trzeba rezerwować sobie dodatkowego czasu. Danie robi się w kwadrans, dlatego można przygotować je nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc takie śniadanie można wcinać bez względu na to, czy jest lato, czy zima.

Jak więc przyrządzić pyszną i aromatyczną jajecznicę z kurkumą? Ten śniadaniowy przysmak robi się prosto, szybki i przyjemnie. Część składników można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy połączyć je na patelni.

  • 1. krok – roztrzepanie jajek z kurkumą, solą i pieprzem
  • 2. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i pomidorów
  • 3. krok – połączenie warzywa z jajkami
  • 4. krok – smażenie jajecznicy z kurkumą, aż nabierze odpowiedniej konsystencji

Jak podawać jajecznicę z kurkumą?

Przepis na jajecznicę z dodatkiem aromatycznej kurkumy warto zapisać. To wyśmienita i pełna zdrowia receptura na śniadanie na ciepło. Danie jest wyjątkowo smaczne i bogate w składniki odżywcze, które potrzebne są do prawidłowej pracy całego organizmu.

Jajecznicę wzbogaconą kurkumą można serwować samą. Jednak, aby śniadanie było bardziej sycące, idealnym dodatkiem jest pieczywo. Sprawdzi się chleb lub bułeczki. Jajecznica z kurkumą pysznie łączy się z chlebkami naan i pita.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje.
  • Wlać roztrzepane jajka i smażyć, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
  • Podawać na ciepło posypaną posiekanymi ziołami i z ulubionym pieczywem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej