Placuszki owsiane z marchewką. Tylko 4 składniki, gotowe w 20 minut
Dieta wegetariańska
Placuszki owsiane z marchewką to prosty i szybki przepis na zdrowe śniadanie na ciepło. Robi się je błyskawicznie z czterech pełnych zdrowia składników. Placuszki owsiane nie tylko pysznie smakują. To sycące śniadanie, które doda energii na pierwszą część dnia. Oto przepis na doskonałe placuszki owsiane z marchewką.
Czy placki owsiane są zdrowe?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Placki z płatków owsianych są zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. W tym przepisie placuszki owsiane przyrządza się z czterech składników, które wyróżniają się zawartością substancji prozdrowotnych:
- płatki owsiane – skarbnica witamin i składników mineralnych, poprawiają pamięć, koncentrację i humor
- marchewka – bogata w witaminy i minerały, wykazuje działanie antynowotworowe, sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego
- mleko – źródło białka i wapnia, sprawdzi się też mleko roślinne
- jajko – zawiera białko i witaminy, chroni przed anemią i chorobami serca, wzmacnia kości i mięśnie
Jak zrobić placki owsiane z marchewką?
Przepis na pyszne domowe placuszki owsiane z marchewką jest nieskomplikowany. Przygotowanie placków na śniadanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Do miski przekłada się płatki owsiane, wlewa mleko i wbija jajko. Następnie dodaje się startą na tarce marchewkę i miesza. Kiedy składniki się połączą, można od razu zacząć smażyć placuszki. Na patelni rozgrzewa się olej i smaży porcje ciasta z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe placuszki owsiane dobrze jest przełożyć na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju odciekł.
Z czym podawać placuszki owsiane z marchewką?
Przepis na doskonałe placuszki z płatków owsianych z dodatkiem startej marchewki to pomysł na super śniadanie. Posiłek jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Placki owsiane są sycące, więc głód szybko nie wróci. Placuszki pysznie smakują z dodatkiem naturalnego jogurtu. Można podać je z miodem lub syropem klonowym. Smakowicie łączą się z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Placuszki owsiane można zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki. Nie trzeba ich odgrzewać, ponieważ pysznie smakują na zimno.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 1 marchewka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miski i wlać mleko. Wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
- Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta marchewkowego, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z jogurtem, orzechami i miodem lub syropem klonowym.