Placuszki owsiane z marchewką. Tylko 4 składniki, gotowe w 20 minut

placuszki owsiane  z marchewką
Autor: Shutterstock Placuszki owsiane z marchewką to porcja zdrowia na śniadanie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Placuszki owsiane z marchewką to prosty i szybki przepis na zdrowe śniadanie na ciepło. Robi się je błyskawicznie z czterech pełnych zdrowia składników. Placuszki owsiane nie tylko pysznie smakują. To sycące śniadanie, które doda energii na pierwszą część dnia. Oto przepis na doskonałe placuszki owsiane z marchewką.

Czy placki owsiane są zdrowe?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Placki z płatków owsianych są zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. W tym przepisie placuszki owsiane przyrządza się z czterech składników, które wyróżniają się zawartością substancji prozdrowotnych:

  • płatki owsiane – skarbnica witamin i składników mineralnych, poprawiają pamięć, koncentrację i humor
  • marchewka – bogata w witaminy i minerały, wykazuje działanie antynowotworowe, sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego
  • mleko – źródło białka i wapnia, sprawdzi się też mleko roślinne
  • jajko – zawiera białko i witaminy, chroni przed anemią i chorobami serca, wzmacnia kości i mięśnie

Jak zrobić placki owsiane z marchewką?

Przepis na pyszne domowe placuszki owsiane z marchewką jest nieskomplikowany. Przygotowanie placków na śniadanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Do miski przekłada się płatki owsiane, wlewa mleko i wbija jajko. Następnie dodaje się startą na tarce marchewkę i miesza. Kiedy składniki się połączą, można od razu zacząć smażyć placuszki. Na patelni rozgrzewa się olej i smaży porcje ciasta z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe placuszki owsiane dobrze jest przełożyć na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju odciekł.

Z czym podawać placuszki owsiane z marchewką?

Przepis na doskonałe placuszki z płatków owsianych z dodatkiem startej marchewki to pomysł na super śniadanie. Posiłek jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Placki owsiane są sycące, więc głód szybko nie wróci. Placuszki pysznie smakują z dodatkiem naturalnego jogurtu. Można podać je z miodem lub syropem klonowym. Smakowicie łączą się z posiekanymi orzechami i świeżymi owocami. Placuszki owsiane można zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do śniadaniówki. Nie trzeba ich odgrzewać, ponieważ pysznie smakują na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 ml mleka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miski i wlać mleko. Wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
  • Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta marchewkowego, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło z jogurtem, orzechami i miodem lub syropem klonowym.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej