Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi. Przepis na zdrowy początek dnia
Dieta wegetariańska
Jak urozmaicić owsiankę? Wystarczy dodać do niej kilka prostych składników, które zamienią ją w prawdziwe śniadanie mistrzów. Dzięki dodatkowi jabłka, orzechów włoskich i cynamonu owsianka zyska obłędny smak. W tym wydaniu jest też bardziej wartościowym posiłkiem, który doda energii. Oto szybki przepis na owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi.
Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi – zdrowie na śniadanie
W tym łatwym przepisie wykorzystuje proste składniki. Pyszną i zdrową owsiankę robi się z pięciu produktów, które są zawsze w sklepach. Na liście potrzebnych składników znalazły się więc:
- płatki owsiane – najlepsze są górskie, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych
- mleko – dobre jest mleko krowie o zawartości tłuszczu 2 proc., można użyć też mleka roślinnego
- orzechy włoskie – skarbnica witamin, minerałów i prozdrowotnych związków, sprawdzą się orzechy włoskie wymoczone w wodzie
- jabłko – źródło witaminy C, pektyn i minerałów
- cynamon – przyprawa korzenna, która przyjemnie łączy się z jabłkiem i podkręca smak owsianki
Jak zrobić owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi?
Przepis na śniadanie z owsianką w roli głównej jest prosty. Posiłek robi się w kilkanaście minut. Do ugotowanych na mleku płatków owsianych dodaje się startą na tarce połowę jabłka oraz szczyptę mielonego cynamonu. Owsiankę przekłada się do miseczek i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi oraz układa drugą połowę jabłka pokrojoną w plasterki. Tylko tyle należy zrobić na pyszne i zdrowe śniadanie.
Kiedy jeść owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi?
Smakowita i pełna zdrowych składników odżywczych owsianka z dodatkiem jabłka i orzechów włoskich to propozycja na śniadanie. Przygotowanie owsianki nie zajmuje dużo czasu, więc można ją zrobić rano i zjeść jeszcze przed wyjściem do pracy. Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi sprawdzi się też na drugie śniadanie. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Nie trzeba jej odgrzewać, ponieważ pysznie smakuje na zimno.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mleka
- 1 jabłko
- 12 łyżek płatków owsianych górskich
- 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać mleko i zagotować. Wsypać płatki owsiane, wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
- Połowę jabłka zetrzeć na tarce. Drugą połowę pokroić w plasterki.
- Do płatków owsianych dodać starte jabłko i szczyptę cynamonu. Wymieszać.
- Porcje owsianki nałożyć do miseczek. Wierzch posypać orzechami włoskimi i ułożyć plasterki jabłka.