Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi. Przepis na zdrowy początek dnia

owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi to prosty przepis na pełne zdrowia śniadanie.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jak urozmaicić owsiankę? Wystarczy dodać do niej kilka prostych składników, które zamienią ją w prawdziwe śniadanie mistrzów. Dzięki dodatkowi jabłka, orzechów włoskich i cynamonu owsianka zyska obłędny smak. W tym wydaniu jest też bardziej wartościowym posiłkiem, który doda energii. Oto szybki przepis na owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi.

Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi – zdrowie na śniadanie

W tym łatwym przepisie wykorzystuje proste składniki. Pyszną i zdrową owsiankę robi się z pięciu produktów, które są zawsze w sklepach. Na liście potrzebnych składników znalazły się więc:

  • płatki owsiane – najlepsze są górskie, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych
  • mleko – dobre jest mleko krowie o zawartości tłuszczu 2 proc., można użyć też mleka roślinnego
  • orzechy włoskie – skarbnica witamin, minerałów i prozdrowotnych związków, sprawdzą się orzechy włoskie wymoczone w wodzie
  • jabłko – źródło witaminy C, pektyn i minerałów
  • cynamon – przyprawa korzenna, która przyjemnie łączy się z jabłkiem i podkręca smak owsianki

Jak zrobić owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi?

Przepis na śniadanie z owsianką w roli głównej jest prosty. Posiłek robi się w kilkanaście minut. Do ugotowanych na mleku płatków owsianych dodaje się startą na tarce połowę jabłka oraz szczyptę mielonego cynamonu. Owsiankę przekłada się do miseczek i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi oraz układa drugą połowę jabłka pokrojoną w plasterki. Tylko tyle należy zrobić na pyszne i zdrowe śniadanie.

Kiedy jeść owsiankę z jabłkiem i orzechami włoskimi?

Smakowita i pełna zdrowych składników odżywczych owsianka z dodatkiem jabłka i orzechów włoskich to propozycja na śniadanie. Przygotowanie owsianki nie zajmuje dużo czasu, więc można ją zrobić rano i zjeść jeszcze przed wyjściem do pracy. Owsianka z jabłkiem i orzechami włoskimi sprawdzi się też na drugie śniadanie. Można zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Nie trzeba jej odgrzewać, ponieważ pysznie smakuje na zimno.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 12 łyżek płatków owsianych górskich
  • 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko i zagotować. Wsypać płatki owsiane, wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Połowę jabłka zetrzeć na tarce. Drugą połowę pokroić w plasterki.
  • Do płatków owsianych dodać starte jabłko i szczyptę cynamonu. Wymieszać.
  • Porcje owsianki nałożyć do miseczek. Wierzch posypać orzechami włoskimi i ułożyć plasterki jabłka.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej