Omlet na śniadanie robię z tym składnikiem. Zawsze wychodzi, jest puszysty i smakuje przepysznie
Dieta wegetariańska
Co zrobić ze skyru i jajek? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pyszny i puszysty omlet ze skyru to pomysł na ciepłe śniadanie. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników jest krótka. Zobaczcie, jak zrobić omlet ze skyru. Wystarczy spróbować go raz, aby na stałe zagościł w domowym menu.
Omlet ze skyru – składniki
Omlet z jogurtu islandzkiego zyskuje ostatnio coraz więcej fanów. Nic dziwnego, ponieważ jest pyszny, bogaty w białko i łatwy do samodzielnego przygotowania. Aby go przygotować, potrzebnych jest tylko kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok. Być może większość z nich macie w domu. Do smażenia najlepsze jest masło klarowane.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowy omlet w tej oryginalnej wersji? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- jogurt islandzki skyr o smaku waniliowym
- mąka pszenna
- jajko
- cukier trzcinowy
- cynamon
- proszek do pieczenia
Jak zrobić omlet ze skyru?
Przygotowanie pysznego omletu z islandzkiego skyru nie jest trudne. Przepis na ten śniadaniowy przysmak jest nie tylko prosty, ale i szybki. Wyjątkowo puszysty omlet robi się błyskawicznie. Ciepłe śniadanie o aromacie cynamonu jest gotowe w 15 minut. Świetnie smakuje z naturalnym jogurtem, miodem, dżemem, masłem orzechowym i świeżymi sezonowymi owocami.
Jak więc zrobić wyśmienity omlet ze skyru w domowych warunkach? Wystarczy wymieszać składniki, aż powstanie gładkie ciasto, a następnie przelać je na rozgrzaną patelnię i usmażyć na maśle klarowanym.
Jak usmażyć omlet ze skyru?
Dzięki temu przepisowi omlet z jogurtu islandzkiego uda się już za pierwszym razem. Smaży się go na maśle klarowanym na patelni. Masę należy przelać na rozgrzaną patelnię i wyrównać ją, tak aby pokryła jej powierzchnię. Omlet ze skyru smaży się na małym ogniu przez trzy minuty, a następnie przewraca się go na drugą. W ten sposób trzeba go smażyć jeszcze przez minutę.
SKŁADNIKI
- 150 g jogurtu islandzkiego skyr o smaku waniliowym
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć jogurt skyr. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni roztopić odrobinę masła klarowanego i rozprowadzić je po jej powierzchni. Przelać ciasto i je wyrównać. Smażyć na małym ogniu około 3 minut, a następnie przełożyć na drugą stronę. Smażyć około 2 minut.
- Podawać na ciepło na śniadanie z jogurtem naturalnym, miodem, masłem orzechowym, dżemami i sezonowymi owocami.