Nie mleko, nie śmietana. Do jajecznicy dodaję inny produkt pełen białka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pełna smaku i białka jajecznica z dodatkiem serka wiejskiego to pomysł na wyborne śniadanie na ciepło. Jej przygotowanie jest banalnie łatwe, a smak zachwyca. Poznajcie ekspresowy przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim.
Czy serek wiejski można jeść z jajkiem?
Jeżeli zastanawiacie się, czy serek wiejski można jeść z jajkiem, najlepszą odpowiedzią jest ten przepis. Błyskawiczna jajecznica z dodatkiem tego rodzimego superfood jest pyszna i sycąca. To właśnie dzięki serkowi wiejskiemu tak dobrze smakuje i dodaje energii, która potrzebna jest o poranku. Serek wiejski to bogate źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Jest to zdrowy i wartościowy produkt, który można włączyć do codziennej diety. Pysznie łączy się z innymi składnikami, a szczególnie dobrze smakuje z jajkami. Na początek warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić znakomite jajka smażone z serkiem wiejskim.
Z czego zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim?
Do przygotowania pysznej jajecznicy z dodatkiem pełnego zdrowia serka wiejskiego potrzebne są składniki, które z łatwością można kupić przez cały rok. Dlatego takie śniadanie można przygotowywać na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzi.
Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty, jak jajka, serek wiejski oraz dwie przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Smak jajecznicy z serkiem wiejskim podkręca odrobina musztardy.
Jak zrobić jajecznicę z serkiem wiejskim?
Przepis na obłędną proteinową jajecznicę, do której dodaje się serek wiejski, jest nie tylko łatwy. Przygotowanie takiego wyśmienitego śniadania zajmuje kilka minut. Można je zrobić rano w czasie zwykłego tygodnia jeszcze przed wyjściem z domu. Z podanych w przepisie proporcji powstaną dwie porcje pysznych smażonych jajek z serkiem wiejskim.
Jajecznica z serkiem wiejskim idealnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Zawiera białko i cenne składniki odżywcze, dodaje energii i syci. Nie smaży się jej ani na maśle, ani na oleju, więc można zaliczyć ją do śniadań niskokalorycznych.
Jak więc zrobić znakomitą jajecznicę z serkiem wiejskim na śniadanie? Postępując według tego prostego i szybkiego przepisu danie wyjdzie za pierwszym razem. Zauroczy obłędnym smakiem i na stałe zagości w śniadaniowym menu.
- 1. krok – roztrzepanie jajek
- 2. krok – połączenie jajek z serkiem wiejskim i pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie jajecznicy z serkiem wiejskim na patelni bez dodatku tłuszczu
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem.
- Dodać serek wiejski i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię i przelać na nią masę jajeczną. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.