Na śniadanie wybieram te wegańskie naleśniki. Smaczne i wychodzą za każdym razem

Na śniadanie wybieram te wegańskie naleśniki. Smaczne i wychodzą za każdym razem
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy da się smacznie i wegańsko? Otóż tak! Z  tym przepisem na wegańskie naleśniki bananowe sprawimy, że nasz początek dnia będzie nie tylko smakowity, ale również pełen energii. Przygotowanie ich nie należy do trudnych, a zasmakują każdemu. 

Aromatyczne naleśniki z kilku składników. Sprawdzą się dla każdego

Na diecie wegańskiej wcale nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków. Przykładam jest ten prosty przepis na aromatyczne wegańskie naleśniki bananowe. Szybkie i proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. To idealny pomysł na wspaniałe śniadanie.

Jeśli chcemy łatwo można przygotować nasze naleśniki również w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na bezglutenową w proporcjach 1:1. To naprawdę smakowity sposób na smaczne i zdrowe śniadanie, które idealnie wpisze się w potrzeby każdego.

Banan nadaje naturalnej słodyczy naszym naleśnikom. Jeśli jednak chcemy, by były słodsze możemy dodać do przepisu około 2 łyżek cukru. Jeśli jednak nie zależy nam na słodkości w naszych naleśnikach, zdrowszą wersją będzie całkowite pominięcie cukru w przepisie.

Zamiast tego możemy do ciasta dodać na przykład odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej, by nadać im ciekawy posmak. Nie ma więc co długo się zastanawiać i po prostu chwytać za składniki i przygotować te przepyszne naleśniki dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 wody
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szklanka  napoju roślinnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce łączymy ze sobą siemię lniane, wodę i rozgniecionego banana.
  • Dodajemy napój roślinny, olej i wanilię.
  • Całość ubijamy, aż składniki się połączą.
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę.
  • Mieszamy, aż ciasto się połączy.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej