Krem czekoladowy poszedł w odstawkę. Zamiast tego robię tę słodką pastę

Krem czekoladowy poszedł w odstawkę. Zamiast tego robię tę słodką pastę
Autor: Ln Team/ Shutterstock
łatwy
5 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na śniadanie na słodko? Ten przepis jest więc dla ciebie. Przepyszna pasta z orzechów włoskich i miody to zdrowy, prosty i smakowity sposób na przepyszny posiłek. A co najlepsze? Można ją przygotować w wersji podstawowej albo nieco urozmaicić. Zachwyć się tą aromatyczną pastą.

Do kanapek, naleśników i innych. Ta pasta zachwyca

Słodka pasta kanapkowa z orzechów i miodu to wspaniały pomysł na ciekawy dodatek do kanapek, naleśników i innych słodkich dań. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. A co najlepsze? Wystarczą dosłownie 4 składniki, z czego jeszcze jeden możemy pominąć.

Jeśli chodzi o pomijanie to chodzi tu o olej. Dodajemy go do naszej pasty, by była ona bardziej kremowa. Jeśli nam na tym nie zależy to bez problemu możemy pominąć ten krok. Jeśli chcemy możemy również użyć oleju kokosowego zamiast zwykłego roślinnego.

Różne warianty smakowe. Przygotuj swój ulubiony

Jeśli już mówimy o zmianach to możemy wykorzystać naszą pastę do najróżniejszych kremów. Jeśli dodamy 1 łyżkę siemienia lnianego, szczyptę cynamonu i łyżkę kakao powstanie nam przepyszna alternatywa dla kremu orzechowo-czekoladowego.

Innym pomysłem może być przygotowanie przepysznej i aromatycznej wersji cytrusowej. Wystarczy dodać skórkę z połowy pomarańczy, odrobinę ekstraktu waniliowego i kilka kropel soku z cytryny. I tak powstanie nam przepyszna pasta z orzechami i cytrusami.

Ta pasta świetnie się sprawdzi do kanapek, owsianki, jogurtów, naleśników czy gofrów. Smakuje wyśmienicie, jest prosta w przygotowaniu i nie zajmie nam dużo czasu. Ten przepis jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • 2–3 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy prażymy około 5 minut na suchej patelni.
  • Kiedy się zarumienią i będą pachnieć, odstawiamy do ostudzenia.
  • Przekładamy je do blendera.
  • Miksujemy przez około 5-10 minut. Najpierw powstanie mączka, później gęsta pasta a na koniec gładka pasta.
  • Dodajemy miód, sól i olej.
  • Całość blendujemy ponownie, aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej