Kleik ryżowy: przepis dietetyczny na śniadanie lub zatrucia

Kleik ryżowy to lekkostrawne danie dietetyczne. Kleik z ryżu podaje się niemowlętom. Również rekonwalescentom, ponieważ trawienie kleiku nie obciąża układu pokarmowego. Kleik podawany jest również jako pierwsze jedzenie po zatruciach pokarmowych oraz zabiegach chirurgicznych układu trawiennego. 

Kleik ryżowy: przepis dietetyczny na śniadanie lub zatrucia

i

Autor: com/ Shutterstock Kleik ryżowy to popularne śniadanie nie tylko niemowląt
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wskazania do jedzenia kleiku ryżowego

Kleik ryżowy to ryż ugotowany w dużej ilości płynu - ryż ugotowany na papkę. Tak spreparowany ryż jest lekkostrawnym posiłkiem. Cukry złożone zawarte w ziarnach ryżu zostają rozgotowane na cukry proste. W ten sposób są lepiej i szybciej przyswajane przez osłabiony organizm.

Dlatego kleik z ryżu zalecany jest jako pierwszy pokarm w stanach po zatruciach pokarmowych, przy długotrwałej gorączce, również dla małych dzieci, a nawet po zabiegach chirurgicznych organów przewodu pokarmowego.

Kleik ryżowy łagodzi podrażnienia układu trawiennego. Wspomaga pracę wątroby, żołądka i jelit. Normalizuje i tonizuje funkcje systemu pokarmowego. 

Jak ugotować kleik ryżowy?

Gotowanie kleiku ryżowego polega na gotowaniu tak długo, aż ziarenka ryżu całkowicie się rozpadną i zamienią w kleistą masę. Rozklejenie ziaren ryżu zazwyczaj wymaga sporej ilości wody oraz czasu. Co najmniej 1 godziny od zagotowania wody. 

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu
  • 1 l wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wsypać do garnka.
  • Zalać wodą.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Posolić. Zmniejszyć ogień do bardzo małego.
  • Gotować na małym ogniu przez godzinę lub dłużej.
  • W trakcie mieszać, żeby ziarna ryżu nie przylgnęły do dna i się nie przypaliły. 
  • Dzieciom i rekonwalescentom podawać z odrobiną masła. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...