Kleik ryżowy: przepis dietetyczny na śniadanie lub zatrucia
Kleik ryżowy to lekkostrawne danie dietetyczne. Kleik z ryżu podaje się niemowlętom. Również rekonwalescentom, ponieważ trawienie kleiku nie obciąża układu pokarmowego. Kleik podawany jest również jako pierwsze jedzenie po zatruciach pokarmowych oraz zabiegach chirurgicznych układu trawiennego.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wskazania do jedzenia kleiku ryżowego
Kleik ryżowy to ryż ugotowany w dużej ilości płynu - ryż ugotowany na papkę. Tak spreparowany ryż jest lekkostrawnym posiłkiem. Cukry złożone zawarte w ziarnach ryżu zostają rozgotowane na cukry proste. W ten sposób są lepiej i szybciej przyswajane przez osłabiony organizm.
Dlatego kleik z ryżu zalecany jest jako pierwszy pokarm w stanach po zatruciach pokarmowych, przy długotrwałej gorączce, również dla małych dzieci, a nawet po zabiegach chirurgicznych organów przewodu pokarmowego.
Kleik ryżowy łagodzi podrażnienia układu trawiennego. Wspomaga pracę wątroby, żołądka i jelit. Normalizuje i tonizuje funkcje systemu pokarmowego.
Jak ugotować kleik ryżowy?
Gotowanie kleiku ryżowego polega na gotowaniu tak długo, aż ziarenka ryżu całkowicie się rozpadną i zamienią w kleistą masę. Rozklejenie ziaren ryżu zazwyczaj wymaga sporej ilości wody oraz czasu. Co najmniej 1 godziny od zagotowania wody.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu
- 1 l wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wsypać do garnka.
- Zalać wodą.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Posolić. Zmniejszyć ogień do bardzo małego.
- Gotować na małym ogniu przez godzinę lub dłużej.
- W trakcie mieszać, żeby ziarna ryżu nie przylgnęły do dna i się nie przypaliły.
- Dzieciom i rekonwalescentom podawać z odrobiną masła.