Już nie kupuję twarożku. Błyskawicznie robię go w domu z 3 składników

domowy twarożek z 3 składników
Autor: Shutterstock Kremowy twarożek zrobisz z 3 składników. Lepszego jeszcze nigdy nie jadłeś.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chociaż sklepowe lodówki po brzegi wypełnione są różnego rodzaju twarożkami, ten mleczny przysmak bez problemu można zrobić w domu. Jest pyszny, zdrowy i pasuje do każdego pieczywa. Jak zrobić pyszny twarożek? Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepszy domowy twarożek z trzech składników.

Z czego zrobić domowy twarożek?

Producenci przetworów z mleka oferują najróżniejsze twarożki. To pyszny dodatek do chleba i bułeczek oraz pieczywa chrupkiego. Mało kto wie, że bardzo łatwo i szybko można zrobić twarożek w domowych warunkach. Wystarczą tylko trzy niedrogie produkty, aby przyrządzić najlepszy i pełen zdrowia serek do chleba. Są dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie jest wygórowana.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy twarożek? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko trzy artykuły spożywcze.

  • świeże mleko niepasteryzowane o zawartości tłuszczu 3,8 proc.
  • sok z cytryny
  • sól

Jak zrobić domowy twarożek?

Przepis na twarożek o kremowej konsystencji nie jest trudny, a jego przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Śmiało można powiedzieć, że ten domowy serek właściwie robi się sam.

Pełen smaku twarożek z trzech składników to świetny dodatek do pieczywa. Takie kanapki można serwować na śniadanie lub kolację. Idealnie sprawdzi się jako przekąska podana w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Jak zrobić twarożek do kanapek w domu?

  • 1. krok – zagotowanie mleka i wymieszanie go z solą
  • 2. krok – połączenie mleka z sokiem z cytryny
  • 3. krok – odcedzenie twarożku od serwatki
  • 4. krok – przełożenie twarożku do miseczki

Czym wzbogacić domowy twarożek?

To podstawowy przepis na domowy twarożek z trzech składników. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak serka. Z czym zrobić twarożek? Sprawdzą się świeże i suszone zioła. Do twarożku można dodać posiekany szczypiorek, koperek i rzodkiewkę. Świetnie smakuje z suszonymi pomidorami, chrzanem czy czosnkiem niedźwiedzim. Smak domowego twarożku wzbogacą także przyprawy, takie jak czarnuszka czy kolorowy pieprz. Dodatki należy dodać do gotowego serka i wymieszać.

SKŁADNIKI

  • 2 litry mleka świeżego niepasteryzowanego 3,8%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelać do garnka i zagotować. Wsypać sól i wymieszać. Garnek zestawić z ognia.
  • Wlać sok z cytryny i mieszać, aż oddzieli się serwatka.
  • Drobne sitko wyłożyć gazą i umieścić je nad większą miską. Przelać na nie masę mleczną. Odstawić na 2 godziny.
  • Powstały serek mocno odcisnąć z nadmiaru serwatki i przełożyć do miseczki lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności.
  • Serek przechowywać w lodówce.
  • Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej