Już nie kupuję twarożku. Błyskawicznie robię go w domu z 3 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chociaż sklepowe lodówki po brzegi wypełnione są różnego rodzaju twarożkami, ten mleczny przysmak bez problemu można zrobić w domu. Jest pyszny, zdrowy i pasuje do każdego pieczywa. Jak zrobić pyszny twarożek? Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepszy domowy twarożek z trzech składników.
Z czego zrobić domowy twarożek?
Producenci przetworów z mleka oferują najróżniejsze twarożki. To pyszny dodatek do chleba i bułeczek oraz pieczywa chrupkiego. Mało kto wie, że bardzo łatwo i szybko można zrobić twarożek w domowych warunkach. Wystarczą tylko trzy niedrogie produkty, aby przyrządzić najlepszy i pełen zdrowia serek do chleba. Są dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie jest wygórowana.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy twarożek? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko trzy artykuły spożywcze.
- świeże mleko niepasteryzowane o zawartości tłuszczu 3,8 proc.
- sok z cytryny
- sól
Jak zrobić domowy twarożek?
Przepis na twarożek o kremowej konsystencji nie jest trudny, a jego przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Śmiało można powiedzieć, że ten domowy serek właściwie robi się sam.
Pełen smaku twarożek z trzech składników to świetny dodatek do pieczywa. Takie kanapki można serwować na śniadanie lub kolację. Idealnie sprawdzi się jako przekąska podana w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Jak zrobić twarożek do kanapek w domu?
- 1. krok – zagotowanie mleka i wymieszanie go z solą
- 2. krok – połączenie mleka z sokiem z cytryny
- 3. krok – odcedzenie twarożku od serwatki
- 4. krok – przełożenie twarożku do miseczki
Czym wzbogacić domowy twarożek?
To podstawowy przepis na domowy twarożek z trzech składników. Recepturę można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak serka. Z czym zrobić twarożek? Sprawdzą się świeże i suszone zioła. Do twarożku można dodać posiekany szczypiorek, koperek i rzodkiewkę. Świetnie smakuje z suszonymi pomidorami, chrzanem czy czosnkiem niedźwiedzim. Smak domowego twarożku wzbogacą także przyprawy, takie jak czarnuszka czy kolorowy pieprz. Dodatki należy dodać do gotowego serka i wymieszać.
SKŁADNIKI
- 2 litry mleka świeżego niepasteryzowanego 3,8%
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do garnka i zagotować. Wsypać sól i wymieszać. Garnek zestawić z ognia.
- Wlać sok z cytryny i mieszać, aż oddzieli się serwatka.
- Drobne sitko wyłożyć gazą i umieścić je nad większą miską. Przelać na nie masę mleczną. Odstawić na 2 godziny.
- Powstały serek mocno odcisnąć z nadmiaru serwatki i przełożyć do miseczki lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności.
- Serek przechowywać w lodówce.
- Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.