Już nie jem owsianki na śniadanie. Jesienią robię tę zdrową kaszę z prażonymi jabłkami

kasza jaglana z prażonymi jabłkami
Autor: Shutterstock Energetyczne i rozgrzewające śniadanie zrobisz w 20 minut. Ta kasza pysznie łączy się z jabłkami.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jesień jest już w pełni. Istnieje prosty patent na osłodzenie chłodnych poranków i braku słońca. Dzień warto zacząć od śniadania, które doda energii i poprawi humor w jesienne poranki. Kasza jaglana z prażonymi jabłkami to wyśmienite danie na śniadanie w czasie tej pory roku. Oto prosty przepis na jesienne śniadanie, czyli kaszę jaglaną z dodatkiem aromatycznych prażonych jabłek.

Czy kasza jaglana na śniadanie jest zdrowa?

Kasza jaglana to dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Jagła jest bezglutenowa i lekkostrawna. Eksperci ds. zdrowego odżywiania wskazują, aby jeść jej więcej w okresie jesienno-zimowym. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmacniające i rozgrzewające. Kasza jaglana to dobre źródło błonnika, witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego i wspiera metabolizm, dlatego bez wyrzutów sumienia można ją jeść na diecie. Dba o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu. Wspomaga pracę serca i mięśni. Jagła to także zastrzyk dla urody. Wzmacnia włosy i paznokcie, a także zapewnia zdrową skórę.

Jaglanka z dodatkiem prażonych jabłek, orzechów i suszonych owoców to świetny przepis na pyszne i zdrowe śniadanie. Jedna porcja zapewni tak potrzebną o poranku energię, rozgrzeje i poprawi humor.

Z czym podać kaszę jaglaną na śniadanie?

Pełna smaku i aromatu jaglanka na śniadanie zastąpi płatki owsiane. Ten śniadaniowy przysmak jest tak samo zdrowy, a z dodatkiem jabłek i aromatycznych przypraw to przepis na udany dzień. Aby przygotować jesienne śniadanie potrzebne są proste i niedrogie produkty. Są dostępne przez cały rok, ale jaglanka w rozgrzewającej wersji najlepiej smakuje jesienią.

Lista niezbędnych składników jest krótka i została podzielona, co sprawia, że przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Co więc jest potrzebne, aby zrobić jesienną kaszę jaglaną na śniadanie?

  • główne składniki – kasza jaglana, napój roślinny lub mleko krowie, miód, szczypta soli
  • dodatkowe składniki – jabłka, sok z cytryny, słodzik, przyprawy, orzechy, suszone owoce

Jak zrobić kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami?

Według lekarzy i dietetyków śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Dodaje energii i dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Idealnym rozwiązaniem na jesienne śniadanie jest kasza jaglana z prażonymi jabłkami. Przygotowanie tego jesiennego rozgrzewającego śniadania nie jest skomplikowane. To prosty i w miarę szybki przepis na pierwszy posiłek w czasie chłodnego dnia.

Jak zrobić kaszę jaglaną z dodatkiem aromatycznych prażonych jabłek? Przepis na taką jesienną jaglankę jest prosty i szybki.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej w napoju roślinnym
  • 2. krok – uprażenie jabłek z przyprawami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – połączenie kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami

SKŁADNIKI

  • 400 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

  • Prażone jabłka:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka słodziku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonego imbiru

  • Dodatkowo:
  • posiekane orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, starta czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do rondelka. Wlać napój roślinny lub mleko i wyspać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie większość mleka. Rondelek zestawić z ognia i dodać miód. Wymieszać i odstawić.
  • Pokrojone w kostkę jabłka przełożyć do garnka. Wlać sok z cytryny i wsypać słodzić. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem. Wymieszać i gotować, aż jabłka staną się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.
  • Do miseczek nałożyć ugotowaną kaszę jaglaną i dodać prażone jabłka. Posypać ulubionymi dodatkami.
  • Podawać na śniadanie.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej