Japoński chleb mleczny - najłatwiejszy przepis na niesamowicie puszysty i miękki chlebek Hokkaido

Japoński chleb mleczny - niesamowicie puszysty i miękki chlebek Hokkaido
Autor: Shutterstock.com Japoński chleb mleczny - niesamowicie puszysty i miękki chlebek Hokkaido
łatwy
30 min
4

Japoński chleb mleczny jest niezwykle miękki i puszysty. Dosłownie rozpływa się w ustach. Technologia pieczenia pochodzi z wyspy Hokkaido, stąd jego nazwa. Istnieje wiele przepisów na ten chlebek. Wypróbuj jedną z najłatwiejszych receptur na niesamowity mleczny chlebek pszenny z Japonii! 

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mleka 3,2% 
  • 30 g mleka w proszku
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 20 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
  • keksówka - prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 30x12x10 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto wyrabiać w mikserze na niskich obrotach przez 7-10 minut. Ręcznie około 20 minut. Otrzymane ciasto będzie bardzo delikatne i miękkie. 
  • Kulę ciasto przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem. Okryć folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 1½ godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. 
  • Ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Z każdej części utoczyć kulę. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 20 minut, aby podrosło.
  • Każdą kulę rozwałkować na długi i wąski placek szerokości 10-12 cm. Następnie zwiń w rulonik. 
  • Cztery rulony ciasta ułóż w natłuszczonej formie jeden obok drugiego. Pozostaw w formie do wyrośnięcia na 1-1½ godziny. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 180°C w trybie grzania "dół" lub w 170°C w trybie grzania "góra-dół".
  • Ostudź na siatce wyłożonej czystą ścierką kuchenną. 
Jak mąka do czego?

21 przepisów na pyszny domowy chleb

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej