Japoński chleb mleczny - najłatwiejszy przepis na niesamowicie puszysty i miękki chlebek Hokkaido
2022-01-16
łatwy
30 min
4
Japoński chleb mleczny jest niezwykle miękki i puszysty. Dosłownie rozpływa się w ustach. Technologia pieczenia pochodzi z wyspy Hokkaido, stąd jego nazwa. Istnieje wiele przepisów na ten chlebek. Wypróbuj jedną z najłatwiejszych receptur na niesamowity mleczny chlebek pszenny z Japonii!
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mleka 3,2%
- 30 g mleka w proszku
- 150 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 5 g soli
- 20 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- keksówka - prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 30x12x10 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ciasto wyrabiać w mikserze na niskich obrotach przez 7-10 minut. Ręcznie około 20 minut. Otrzymane ciasto będzie bardzo delikatne i miękkie.
- Kulę ciasto przełożyć do miski posmarowanej tłuszczem. Okryć folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na co najmniej 1½ godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Z każdej części utoczyć kulę. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 20 minut, aby podrosło.
- Każdą kulę rozwałkować na długi i wąski placek szerokości 10-12 cm. Następnie zwiń w rulonik.
- Cztery rulony ciasta ułóż w natłuszczonej formie jeden obok drugiego. Pozostaw w formie do wyrośnięcia na 1-1½ godziny.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 180°C w trybie grzania "dół" lub w 170°C w trybie grzania "góra-dół".
- Ostudź na siatce wyłożonej czystą ścierką kuchenną.
Jak mąka do czego?