Jak zrobić pastę jajeczną na śniadanie? Ekspresowy przepis w 3 krokach

pasta jajeczna na śniadanie
Autor: Shutterstock Szybka pasta jajeczna na śniadanie z tym składnikiem smakuje obłędnie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pasta jajeczna to pyszny i łatwy pomysł na śniadanie. Jajka podane w formie pasty z dodatkiem warzyw i innych składników smakują obłędnie. Wystarczy podać do niej kromki chleba na zakwasie czy chrupiącą bagietkę i pierwszy posiłek jest gotowy. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na pyszną pastę jajeczną na śniadanie.

Z czego zrobić pastę jajeczną na śniadanie?

Do przygotowania domowej pasty z ugotowanych na twardo jajek, która świetnie smakuje na śniadanie, potrzebnych jest kilka prostych składników. Są łatwo dostępne, a niektóre z nich zawsze są w domu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać do niej jajka, które zostały z przyrządzania innych potraw.

Z jakich więc produktów robi się tę pyszną śniadaniową pastę jajeczną? Oto główne składniki:

Jak zrobić pastę jajeczną na śniadanie?

Przepis na tę wyjątkowo smaczną śniadaniową pastę z jajek nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jajka można ugotować wieczorem i następnego dnia rano wykorzystać do przyrządzenia pysznej pasty kanapkowej.

Przepis na pastę jajeczną na śniadanie został podzielony na kilka łatwych kroków. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, przygotują tę pastę kanapkową bez problemów.

Jak więc zrobić pastę kanapkową z jajek? Przepis składa się z trzech banalnych kroków.

  • 1. krok – posiekanie ugotowanych na twardo jajek i wymieszanie z musztardą oraz majonezem lub jogurtem greckim
  • 2. krok – wymieszanie jajek z posiekanym szczypiorkiem i dymką
  • 3. krok – podanie pasty jajecznej z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami

Z czym podawać pastę jajeczną na śniadanie?

Pasta jajeczna przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu to propozycja, która urozmaici śniadania. Można wykorzystać ją także jako przekąskę czy dodatek do innych dań. Do pasty jajecznej można podać pieczywo, chlebki pita czy wafle ryżowe. Sprawdzą się też pokrojone w słupki świeże kolorowe warzywa. Pasta jajeczna idealnie sprawdzi się jako nadzienie do roladek z tortilli czy pieczonych warzyw.

Czy pasta jajeczna jest kaloryczna?

Pasta jajeczna śniadaniowa przyrządzona według tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i sycąca. Do jej przygotowania wykorzystuje się produkty, które nie są kaloryczne. Składniki scala majonez, który niestety zawyża wartość kaloryczną. Można go zastąpić gęstym jogurtem greckim. W takiej wersji pastę jajeczną można jeść nawet na diecie odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka drobno posiekać. Przełożyć do miski i dodać majonez oraz musztardę. Wymieszać.
  • Dodać posiekany szczypiorek i posiekaną dymkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać z pieczywem i pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej