Jajka zapiekane ze szpinakiem

2021-03-29
Jajka zapiekane ze szpinakiem
Autor: Archiwum Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie
łatwy
25 min
4

Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie, które można podawać na śniadanie i obiad, oraz klasyczny sposób zapiekania jajek. Potrawę zamiast w dużym naczyniu można zapiec w małych kokilkach.

Szpinak i jajka to znany i wypróbowany duet. Omlet ze szpinakiem, szpinak z jajkiem sadzonym - kto z nas nie zna tych dań? Dodatek jajka do szpinaku działa korzystnie, bo wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu.  Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami, jajami (źródło żelaza).

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka  
  • 800 g świeżego szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • 60 g masła
  • sól, pieprz  
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła  
  • 2 łyżki mąki  
  • szklanka mleka  
  • sól, pieprz  
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  • Szpinak posiekać. Przesmażyć na pozostałym maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tartym parmezanem.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.
  • Polać sosem beszamelowym i zapiekać 7–8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
  • Na rozgrzane masło wrzucić mąkę, mieszać do osiągnięcia gładkiej masy, uważając, by nie zrumienić mąki. Powoli wlewać mleko i nadal mieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić.
  • Przepis pochodzi z książki „Bar mleczny”.