Jajka zapiekane ze szpinakiem
                  Jajka zapiekane ze szpinakiem to popularne włoskie danie, które można podawać na śniadanie i obiad, oraz klasyczny sposób zapiekania jajek. Potrawę zamiast w dużym naczyniu można zapiec w małych kokilkach.
Szpinak i jajka to znany i wypróbowany duet. Omlet ze szpinakiem, szpinak z jajkiem sadzonym - kto z nas nie zna tych dań? Dodatek jajka do szpinaku działa korzystnie, bo wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Dlatego szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w te składniki, np. z serem (dostarczy wapnia), mięsem, rybami, jajami (źródło żelaza).
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
 - 800 g świeżego szpinaku
 - 50 g startego parmezanu
 - 60 g masła
 - sól, pieprz
 - świeżo starta gałka muszkatołowa
 - Sos beszamelowy:
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki mąki
 - szklanka mleka
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
 - Szpinak posiekać. Przesmażyć na pozostałym maśle, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tartym parmezanem.
 - Włożyć do naczynia żaroodpornego, zrobić cztery wgłębienia, wbić w nie jajka.
 - Polać sosem beszamelowym i zapiekać 7–8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
 - Na rozgrzane masło wrzucić mąkę, mieszać do osiągnięcia gładkiej masy, uważając, by nie zrumienić mąki. Powoli wlewać mleko i nadal mieszać, aż powstanie jednolity sos. Doprawić.
 - Przepis pochodzi z książki „Bar mleczny”.