Genialna jajecznica ze szparagami. Sezonowe śniadanie, które doda energii na pół dnia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić szparagi na śniadanie? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu jest proste i znajduje się w tym łatwym i szybkim przepisie. Pyszna jajecznica wzbogacona zielonymi szparagami to śniadanie, które zauroczy doskonałym smakiem i prostym przygotowaniem. Smażone jajka z dodatkiem szparagów są sycące i dodają energii. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak szybko i łatwo robi się jajecznicę ze szparagami.
Jajecznica ze szparagami na śniadanie – składniki
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od lat przekonują do tego lekarze i dietetycy. Dzień dobrze jest więc zacząć od pysznego i pełnego składników odżywczych posiłku, który zapewni energię na pierwszą część dnia. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni, dlatego na wiosenne śniadanie idealnie sprawdzi się pyszna jajecznica z dodatkiem tych warzyw.
Co jest potrzebne, aby usmażyć jajka ze szparagami na śniadanie? Wiosenny posiłek przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych składników, takich jak:
- jajka
- zielone szparagi
- masło
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić jajecznicę ze szparagami?
Przepis na pełną smaku jajecznicę z dodatkiem zielonych szparagów jest łatwy i szybki. Śniadanie przyrządza się w kilka minut, więc można je zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia i zjeść w domu przed wyjściem. Przepis na pyszną wiosenną jajecznicą to tylko kilka prostych kroków.
Jak więc usmażyć jajka ze szparagami? Aby śniadanie udało się na medal i smakowało każdemu, należy postępować według poszczególnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – pokrojenie i podsmażenie szparagów na maśle
- 2. krok – dodanie roztrzepanych i doprawionych jajek
- 3. krok – podanie jajecznicy ze szparagami na śniadanie
Z czym podawać jajecznicę ze szparagami?
Pyszna jajecznica z dodatkiem zielonych szparagów to pomysł na sezonowe śniadanie. Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać. Jajecznica ze szparagami prezentuje się apetycznie i ma pyszny smak. Można podać ją samą lub z pieczywem. Sprawdzą się ciepłe tosty, chrupiąca bagietka lub chleb na zakwasie. Gotową jajecznicą wzbogaconą zielonymi szparagami warto posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- 150 g zielonych szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końcówki, łamiąc szparaga w około 1/3 długości od końca. Pokroić je na kawałki o długości około 3 cm.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim szparagi około 6 minut, często mieszając.
- Dodać pozostałe masło i roztopić.
- Na patelnię wlać roztrzepane jajka i smażyć, energicznie mieszając.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem.