Genialna jajecznica ze szparagami. Sezonowe śniadanie, które doda energii na pół dnia

jajecznica ze szparagami
Autor: Shutterstock Podsmaż szparagi i wbij jajka. Ta sezonowa jajecznica to pyszny początek dnia.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić szparagi na śniadanie? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu jest proste i znajduje się w tym łatwym i szybkim przepisie. Pyszna jajecznica wzbogacona zielonymi szparagami to śniadanie, które zauroczy doskonałym smakiem i prostym przygotowaniem. Smażone jajka z dodatkiem szparagów są sycące i dodają energii. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak szybko i łatwo robi się jajecznicę ze szparagami.

Jajecznica ze szparagami na śniadanie – składniki

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od lat przekonują do tego lekarze i dietetycy. Dzień dobrze jest więc zacząć od pysznego i pełnego składników odżywczych posiłku, który zapewni energię na pierwszą część dnia. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni, dlatego na wiosenne śniadanie idealnie sprawdzi się pyszna jajecznica z dodatkiem tych warzyw.

Co jest potrzebne, aby usmażyć jajka ze szparagami na śniadanie? Wiosenny posiłek przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych składników, takich jak:

  • jajka
  • zielone szparagi
  • masło
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajecznicę ze szparagami?

Przepis na pełną smaku jajecznicę z dodatkiem zielonych szparagów jest łatwy i szybki. Śniadanie przyrządza się w kilka minut, więc można je zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia i zjeść w domu przed wyjściem. Przepis na pyszną wiosenną jajecznicą to tylko kilka prostych kroków.

Jak więc usmażyć jajka ze szparagami? Aby śniadanie udało się na medal i smakowało każdemu, należy postępować według poszczególnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – pokrojenie i podsmażenie szparagów na maśle
  • 2. krok – dodanie roztrzepanych i doprawionych jajek
  • 3. krok – podanie jajecznicy ze szparagami na śniadanie

Z czym podawać jajecznicę ze szparagami?

Pyszna jajecznica z dodatkiem zielonych szparagów to pomysł na sezonowe śniadanie. Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto z niego korzystać. Jajecznica ze szparagami prezentuje się apetycznie i ma pyszny smak. Można podać ją samą lub z pieczywem. Sprawdzą się ciepłe tosty, chrupiąca bagietka lub chleb na zakwasie. Gotową jajecznicą wzbogaconą zielonymi szparagami warto posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 150 g zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końcówki, łamiąc szparaga w około 1/3 długości od końca. Pokroić je na kawałki o długości około 3 cm.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim szparagi około 6 minut, często mieszając.
  • Dodać pozostałe masło i roztopić.
  • Na patelnię wlać roztrzepane jajka i smażyć, energicznie mieszając.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej