Domowy twarożek z tego przepisu ma moc. Dodaję do niego ten zdrowy jogurt
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy twarożek jest smaczny i pełen zdrowia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa czy smaczna przekąska. Przyrządzony według tego przepisu składa się tylko z dwóch produktów, czyli twarogu i jogurtu islandzkiego skyr. Nie tylko zachwyca delikatnym smakiem, ale i wyróżnia się wysoką zawartością białka i pozytywnym wpływem na zdrowie. Oto prosty i ekspresowy przepis na domowy twarożek ze skyrem.
Czy twarożek ze skyrem jest zdrowy?
Zastanawiacie się, co zrobić z twarogu i skyra? Odpowiedź znajduje się w tym przepisie. Chudy biały ser i jogurt skyr można połączyć i stworzyć pełen zdrowia domowy twarożek. Jest niskokaloryczny, zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Aby go przygotować, wystarczą dwa produkty i dwie przyprawy. Tylko tyle jest potrzebne, aby zrobić go w domu w tempie błyskawicznym.
Dlaczego warto zrobić twarożek ze skyrem?
- Wysoka zawartość białka – chudy biały ser i jogurt islandzki skyr są bogate w białko, które jest potrzebne do budowy i regeneracji mięśni.
- Niska zawartość tłuszczu – jogurt skyr naturalny i chudy twaróg mają niską zawartość tłuszczu, więc są dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię.
- Źródło wapnia – oba składniki twarożku są bogate w wapń, który jest niezbędny dla mocnych kości i zębów.
- Probiotyki – jogurt islandzki skyr zawiera probiotyki, które wspierają pracę jelit.
Jak zrobić twaróg ze skyrem?
Przepis na domowy twarożek z dodatkiem naturalnego jogurtu islandzkiego nie jest trudny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga ani skomplikowanych czynności ani długich godzin w kuchni. Zdrowy twarożek jest gotowy w kilka minut i można od razu się nim zajadać. Na liście składników znalazły się tylko dwa produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.
Jak więc zrobić twarożek ze skyrem? Wystarczy do pokruszonego białego sera dodać naturalny jogurt islandzki i wymieszać. Twarożek doprawia się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdrowe i pyszne śniadanie jest gotowe!
Czym wzbogacić twarożek ze skyrem?
To podstawowy przepis na pyszny domowy twarożek z dodatkiem naturalnego jogurtu islandzkiego. Jego zaletą jest to, że można go modyfikować i dodawać inne składniki, które sprawią, że będzie smakował jeszcze lepiej, stanie się bardziej sycący i bogatszy w substancje odżywcze.
Co można dodać do twarożku ze skyrem?
- Warzywa – drobno posiekana papryka, świeży ogórek, brokuły czy rzodkiewki świetnie pasują do twarożku ze skyrem.
- Owoce – świeże lub mrożone owoce wzbogacą twarożek o witaminy, minerały i błonnik.
- Orzechy i nasiona – dostarczą zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.
- Miód lub syrop klonowy – sprawdzą się jako zamienniki białego cukru w wersji na słodko.
- Przyprawy – smak twarożku ze skyrem podkręci cynamon, wanilia, kurkuma, curry, zioła prowansalskie czy słodka lub ostra papryka.
- Świeże zioła – do twarożku z jogurtem islandzkim można dodać posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki czy bazylię.
SKŁADNIKI
- 250 g chudego twarogu
- 100 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Dodać jogurt skyr i dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Przechowywać w lodówce.
- Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.