Domowy twarożek z tego przepisu ma moc. Dodaję do niego ten zdrowy jogurt

twarożek ze skyrem
Autor: New Africa/ Shutterstock Zamiast śmietany dodaj ten naturalny jogurt. Twarożek jest o wiele zdrowszy niż ze sklepu.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowy twarożek jest smaczny i pełen zdrowia. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa czy smaczna przekąska. Przyrządzony według tego przepisu składa się tylko z dwóch produktów, czyli twarogu i jogurtu islandzkiego skyr. Nie tylko zachwyca delikatnym smakiem, ale i wyróżnia się wysoką zawartością białka i pozytywnym wpływem na zdrowie. Oto prosty i ekspresowy przepis na domowy twarożek ze skyrem.

Czy twarożek ze skyrem jest zdrowy?

Zastanawiacie się, co zrobić z twarogu i skyra? Odpowiedź znajduje się w tym przepisie. Chudy biały ser i jogurt skyr można połączyć i stworzyć pełen zdrowia domowy twarożek. Jest niskokaloryczny, zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Aby go przygotować, wystarczą dwa produkty i dwie przyprawy. Tylko tyle jest potrzebne, aby zrobić go w domu w tempie błyskawicznym.

Dlaczego warto zrobić twarożek ze skyrem?

  • Wysoka zawartość białka – chudy biały ser i jogurt islandzki skyr są bogate w białko, które jest potrzebne do budowy i regeneracji mięśni.
  • Niska zawartość tłuszczu – jogurt skyr naturalny i chudy twaróg mają niską zawartość tłuszczu, więc są dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej i dbających o linię.
  • Źródło wapnia – oba składniki twarożku są bogate w wapń, który jest niezbędny dla mocnych kości i zębów.
  • Probiotyki – jogurt islandzki skyr zawiera probiotyki, które wspierają pracę jelit.

Jak zrobić twaróg ze skyrem?

Przepis na domowy twarożek z dodatkiem naturalnego jogurtu islandzkiego nie jest trudny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie wymaga ani skomplikowanych czynności ani długich godzin w kuchni. Zdrowy twarożek jest gotowy w kilka minut i można od razu się nim zajadać. Na liście składników znalazły się tylko dwa produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.

Jak więc zrobić twarożek ze skyrem? Wystarczy do pokruszonego białego sera dodać naturalny jogurt islandzki i wymieszać. Twarożek doprawia się solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdrowe i pyszne śniadanie jest gotowe!

Czym wzbogacić twarożek ze skyrem?

To podstawowy przepis na pyszny domowy twarożek z dodatkiem naturalnego jogurtu islandzkiego. Jego zaletą jest to, że można go modyfikować i dodawać inne składniki, które sprawią, że będzie smakował jeszcze lepiej, stanie się bardziej sycący i bogatszy w substancje odżywcze.

Co można dodać do twarożku ze skyrem?

  • Warzywa – drobno posiekana papryka, świeży ogórek, brokuły czy rzodkiewki świetnie pasują do twarożku ze skyrem.
  • Owoce – świeże lub mrożone owoce wzbogacą twarożek o witaminy, minerały i błonnik.
  • Orzechy i nasiona – dostarczą zdrowych tłuszczów, białka i błonnika.
  • Miód lub syrop klonowy – sprawdzą się jako zamienniki białego cukru w wersji na słodko.
  • Przyprawy – smak twarożku ze skyrem podkręci cynamon, wanilia, kurkuma, curry, zioła prowansalskie czy słodka lub ostra papryka.
  • Świeże zioła – do twarożku z jogurtem islandzkim można dodać posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki czy bazylię.

SKŁADNIKI

  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Dodać jogurt skyr i dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Przechowywać w lodówce.
  • Podawać na śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej