Ciastka odejdą w zapomnienie. Czekoladowo-bananowa owsianka to strzał w dziesiątkę
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coś słodkiego, jednak wciąż zdrowego? To możliwe. Wystarczy przygotować przepyszną pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami. Jest to idealny przepis na pożywne śniadanie czy słodką przekąskę w trakcie dnia. Ten przepis jest prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Co najważniejsze jednak zaspokoi naszą potrzebę na coś słodkiego, bez narażania naszej diety.
Zdrowe śniadanie - pieczona owsianka z czekoladą i bananami
Przygotowanie pieczonej owsianki z czekoladą i bananem jest niezwykle proste i poradzi z nim sobie każdy. Co więcej, jest to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jest nie tylko zdrowa, ale również zaspokoi naszą potrzebę na odrobinę cukru. Do przygotowania jej potrzebujemy:
- mleka
- płatków owsianych
- odżywki białkowej
- cynamonu
- proszku do pieczenia
- banana
- gorzkiej czekolady
- masła orzechowego
Jak przygotować pieczoną owsiankę z czekoladą i bananem?
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mleko mieszamy razem z białkiem, płatkami owsianymi, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko musi być ze sobą dobrze połączone. Banana obieramy i kroimy na kawałki odkładając na bok łyżeczkę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok łyżeczkę. Banana wraz z czekoladą mieszamy z masą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy na górze pozostałą czekoladą i bananem. Pieczemy przez około 25 minut. W międzyczasie rozpuszczamy masło orzechowe w kąpieli wodnej. Gotową pieczoną owsiankę polewamy masłem orzechowym. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie do tego gładkie masło orzechowe bez kawałków orzechów. Jeśli chcemy zamiast mleka odtłuszczonego możemy w tej samej ilości użyć mleka półtłustego, bez laktozy bądź roślinnego, na przykład sojowego czy migdałowego.
SKŁADNIKI
- 200 ml odtłuszczonego mleka
- 40 g płatków owsianych
- 30 g odżywki białkowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średni banan
- 15 g gorzkiej czekolady 70%.
- 10 g masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Mleko mieszamy z płatkami owsianymi, cynamonem, białkiem i proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki muszą być dokładnie połączone.
- Banana obieramy i kroimy.
- Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
- Banana i czekoladę mieszamy z masą, zostawiając po łyżeczce każdego do posypania na wierzch.
- Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy bananem i czekoladę.
- Pieczemy przez około 20-25 minut.
- W tym czasie masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Pieczoną owsiankę polewamy masłem orzechowym przed podaniem.