Ciastka odejdą w zapomnienie. Czekoladowo-bananowa owsianka to strzał w dziesiątkę

2024-03-19
Kinga Goldstein
Ciastka odejdą w zapomnienie. Czekoladowo-bananowa owsianka to strzał w dziesiątkę
Autor: Shutterstock.com Pieczona czekoladowo-bananowa owsianka. Idealna na przekąskę
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coś słodkiego, jednak wciąż zdrowego? To możliwe. Wystarczy przygotować przepyszną pieczoną owsiankę z czekoladą i bananami. Jest to idealny przepis na pożywne śniadanie czy słodką przekąskę w trakcie dnia. Ten przepis jest prosty i stosunkowo szybki do zrobienia. Co najważniejsze jednak zaspokoi naszą potrzebę na coś słodkiego, bez narażania naszej diety.

Zdrowe śniadanie - pieczona owsianka z czekoladą i bananami

Przygotowanie pieczonej owsianki z czekoladą i bananem jest niezwykle proste i poradzi z nim sobie każdy. Co więcej, jest to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Jest nie tylko zdrowa, ale również zaspokoi naszą potrzebę na odrobinę cukru. Do przygotowania jej potrzebujemy:

  • mleka
  • płatków owsianych
  • odżywki białkowej
  • cynamonu
  • proszku do pieczenia
  • banana
  • gorzkiej czekolady 
  • masła orzechowego

Jak przygotować pieczoną owsiankę z czekoladą i bananem?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mleko mieszamy razem z białkiem, płatkami owsianymi, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Wszystko musi być ze sobą dobrze połączone. Banana obieramy i kroimy na kawałki odkładając na bok łyżeczkę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok łyżeczkę. Banana wraz z czekoladą mieszamy z masą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy na górze pozostałą czekoladą i bananem. Pieczemy przez około 25 minut. W międzyczasie rozpuszczamy masło orzechowe w kąpieli wodnej. Gotową pieczoną owsiankę polewamy masłem orzechowym. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie do tego gładkie masło orzechowe bez kawałków orzechów. Jeśli chcemy zamiast mleka odtłuszczonego możemy w tej samej ilości użyć mleka półtłustego, bez laktozy bądź roślinnego, na przykład sojowego czy migdałowego.

SKŁADNIKI

  • 200 ml odtłuszczonego mleka
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g odżywki białkowej 
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średni banan
  • 15 g gorzkiej czekolady 70%.
  • 10 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  • Mleko mieszamy z płatkami owsianymi, cynamonem, białkiem i proszkiem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki muszą być dokładnie połączone.
  • Banana obieramy i kroimy.
  • Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Banana i czekoladę mieszamy z masą, zostawiając po łyżeczce każdego do posypania na wierzch.
  • Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy bananem i czekoladę.
  • Pieczemy przez około 20-25 minut.
  • W tym czasie masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Pieczoną owsiankę polewamy masłem orzechowym przed podaniem.
W formie: Płatki owsiane
Kinga Goldstein