Chrupiący z wierzchu, a miękki w środku. Ten chleb owsiany bije inne na głowę
Dieta wegetariańska
Ten przepis to gratka nie tylko na fanów domowego wypieku pieczywa. Chleb owsiany przygotowany według tej receptury jest pyszny, puszysty i bardzo łatwy. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i pasuje do każdego posiłku. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście chleba w domu, czas to zmienić. Przepis na domowy chleb owsiany już na was czeka.
Co kryje się w chlebie owsianym?
Pyszny chleb owsiany przygotowany według tego sprawdzonego przepisu składa się z kilku prostych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok, więc ten wyborny i zdrowy chleb można piec na okrągło.
Lista składników, które potrzebne są do upieczenia tego chleba owsianego, nie jest długa. Jakie produkt się na niej znalazły?
- mąki – owsiana, pszenna pełnoziarnista, ziemniaczana
- suche drożdże
- woda
- dodatki – płatki owsiane, oliwa z oliwek, miód i sól
Jak zrobić domowy chleb owsiany?
Chleb owsiany można kupić w wielu sklepach i piekarniach. Jednak nie ma co przepłacać. Warto upiec go w domu. Pyszny chleb z mąki owsianej na suchych drożdżach wyróżnia się chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Przepis na taki bochenek nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że jest to pieczywo, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu.
Jak upiec pyszny chleb owsiany w domu? Z tym przepisem uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 3. krok – wyrobienie ciasta na chleb i odstawienie go do wyrośnięcia
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy i odstawianie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie chleba owsianego w piekarniku
Jak podawać chleb owsiany?
Zachwycający smakiem chleb owsiany jest uniwersalny. Jest pyszny i smakuje przez cały dzień. Idealnie sprawdzi się na śniadanie jako baza do kanapek. Można podać go do obiadu i zaserwować na kolację. Kromki chleba z mąki owsianej pysznie łączą się nie tylko z wytrawnymi dodatkami jak sery, wędliny czy warzywa. Świetnie smakują także z dżemem i miodem. Chleb owsiany, który dni świetności ma już za sobą, można odświeżyć w tosterze lub przygotować z niego wyśmienite grzanki do sałatki lub zupy.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 200 g mąki owsianej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną, owsianą i ziemniaczaną oraz sól i suche drożdże. Wymieszać.
- Wlać wodę i oliwę z oliwek. Dodać miód. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać płatkami owsianymi. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Ostrożnie wyjąć chleb z formy i przełożyć na kartkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.