Chrupiący z wierzchu, a miękki w środku. Ten chleb owsiany bije inne na głowę

chleb owsiany na suchych drożdżach
Autor: Shutterstock To najlepszy chleb z mąki owsianej. Te z piekarni mogą się schować.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Ten przepis to gratka nie tylko na fanów domowego wypieku pieczywa. Chleb owsiany przygotowany według tej receptury jest pyszny, puszysty i bardzo łatwy. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i pasuje do każdego posiłku. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście chleba w domu, czas to zmienić. Przepis na domowy chleb owsiany już na was czeka.

Co kryje się w chlebie owsianym?

Pyszny chleb owsiany przygotowany według tego sprawdzonego przepisu składa się z kilku prostych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok, więc ten wyborny i zdrowy chleb można piec na okrągło.

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia tego chleba owsianego, nie jest długa. Jakie produkt się na niej znalazły?

  • mąki – owsiana, pszenna pełnoziarnista, ziemniaczana
  • suche drożdże
  • woda
  • dodatki – płatki owsiane, oliwa z oliwek, miód i sól

Jak zrobić domowy chleb owsiany?

Chleb owsiany można kupić w wielu sklepach i piekarniach. Jednak nie ma co przepłacać. Warto upiec go w domu. Pyszny chleb z mąki owsianej na suchych drożdżach wyróżnia się chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Przepis na taki bochenek nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że jest to pieczywo, które wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu.

Jak upiec pyszny chleb owsiany w domu? Z tym przepisem uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – wyrobienie ciasta na chleb i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie ciasta do formy i odstawianie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie chleba owsianego w piekarniku

Jak podawać chleb owsiany?

Zachwycający smakiem chleb owsiany jest uniwersalny. Jest pyszny i smakuje przez cały dzień. Idealnie sprawdzi się na śniadanie jako baza do kanapek. Można podać go do obiadu i zaserwować na kolację. Kromki chleba z mąki owsianej pysznie łączą się nie tylko z wytrawnymi dodatkami jak sery, wędliny czy warzywa. Świetnie smakują także z dżemem i miodem. Chleb owsiany, który dni świetności ma już za sobą, można odświeżyć w tosterze lub przygotować z niego wyśmienite grzanki do sałatki lub zupy.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 200 g mąki owsianej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną, owsianą i ziemniaczaną oraz sól i suche drożdże. Wymieszać.
  • Wlać wodę i oliwę z oliwek. Dodać miód. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać płatkami owsianymi. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Ostrożnie wyjąć chleb z formy i przełożyć na kartkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej