Chlebek bananowy z pastą orzechową. Pyszny, puszysty i wilgotny
2023-04-20
łatwy
50 min
12
Dieta wegetariańska
Smakowity i pięknie pachnący chlebek bananowy to wypiek uniwersalny. Robi się go łatwo i szybko z prostych składników. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Idealnym uzupełnieniem jest domowa pasta orzechowa. Jak więc zrobić najlepszy chlebek bananowy z pastą orzechową? Wystarczy wybrać ten przepis.
Przepis na chlebek bananowy
- Przepis na miękki chlebek z bananów nie jest skomplikowany. To tylko kilka prostych kroków.
- Ciasto na chlebek robi się błyskawicznie za pomocą miksera i łyżki. Czas pieczenia wynosi około 40 minut.
- Lista składników obejmuje produkty dostępne w sklepach przez cały rok. Część z nich na pewno macie w domu.
- Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia chlebka bananowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do tego pysznego domowego wypieku najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które zalegają w kuchni. Dzięki temu owoce nie zmarnują się.
- Smak chlebka można podkręcić, dodając nie tylko cynamon. Przyjemnego aromatu doda przyprawa korzenna do piernika, kardamon lub szczypta kurkumy czy mielonego chili.
- Ciasto wzbogacą suszone owoce jak daktyle, morele, rodzynki czy żurawina.
- Pastę orzechową można zrobić z jednego rodzaju orzechów lub wymieszać kilka.
- Osoby uczulone na orzechy, kromki bananowego chleba mogą zjeść z miodem, syropem klonowym, naturalnym jogurtem lub domowym dżemem.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 120 g cukru
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pasta orzechowa:
- 300 g zmielonych orzechów
- 80 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Trzy banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Jajko utrzeć z cukrem. Dodać papkę bananową, wlać olej, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do keksówki. Wierzch wyrównać, ułożyć na nim przekrojonego wzdłuż na pół banana i lekko wcisnąć go w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
- Kiedy chlebek się piecze, przygotować pastę orzechową. Zmielone orzechy zmiksować z mlekiem, miodem i kakao.
- Ostudzony chlebek pokroić na porcje i podawać z pastą orzechową.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?