Chlebek bananowy z pastą orzechową. Pyszny, puszysty i wilgotny

chlebek bananowy z pastą orzechową
Autor: Shutterstock Chlebek bananowy z pastą orzechową to patent na wykorzystanie dojrzałych bananów.
łatwy
50 min
12

Dieta wegetariańska

Smakowity i pięknie pachnący chlebek bananowy to wypiek uniwersalny. Robi się go łatwo i szybko z prostych składników. Świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Idealnym uzupełnieniem jest domowa pasta orzechowa. Jak więc zrobić najlepszy chlebek bananowy z pastą orzechową? Wystarczy wybrać ten przepis.

Przepis na chlebek bananowy

  • Przepis na miękki chlebek z bananów nie jest skomplikowany. To tylko kilka prostych kroków.
  • Ciasto na chlebek robi się błyskawicznie za pomocą miksera i łyżki. Czas pieczenia wynosi około 40 minut.
  • Lista składników obejmuje produkty dostępne w sklepach przez cały rok. Część z nich na pewno macie w domu.
  • Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia chlebka bananowego powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do tego pysznego domowego wypieku najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które zalegają w kuchni. Dzięki temu owoce nie zmarnują się.
  • Smak chlebka można podkręcić, dodając nie tylko cynamon. Przyjemnego aromatu doda przyprawa korzenna do piernika, kardamon lub szczypta kurkumy czy mielonego chili.
  • Ciasto wzbogacą suszone owoce jak daktyle, morele, rodzynki czy żurawina.
  • Pastę orzechową można zrobić z jednego rodzaju orzechów lub wymieszać kilka.
  • Osoby uczulone na orzechy, kromki bananowego chleba mogą zjeść z miodem, syropem klonowym, naturalnym jogurtem lub domowym dżemem.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pasta orzechowa:
  • 300 g zmielonych orzechów
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Trzy banany rozgnieść widelcem na papkę.
  • Jajko utrzeć z cukrem. Dodać papkę bananową, wlać olej, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do keksówki. Wierzch wyrównać, ułożyć na nim przekrojonego wzdłuż na pół banana i lekko wcisnąć go w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
  • Kiedy chlebek się piecze, przygotować pastę orzechową. Zmielone orzechy zmiksować z mlekiem, miodem i kakao.
  • Ostudzony chlebek pokroić na porcje i podawać z pastą orzechową.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej