Chleb z kaszy gryczanej bez glutenu i bez drożdży. Upieczesz go z 3 składników

chleb z kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock Chleb z kaszy gryczanej to zdrowe domowe pieczywo bez glutenu.
łatwy
90 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chleb z kaszy gryczanej to najprostszy przepis na domowe pieczywo bezglutenowe. Do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki. Gryczany chleb smakuje pysznie i nie czuć w nim posmaku kaszy. Oto łatwy i sprawdzony przepis na chleb z kaszy gryczanej białej.

Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej?

Proces przygotowania ciasta i upieczenia chleba może wydać się skomplikowany. Pierwszym krokiem jest opłukanie i moczenie ziaren gryki w wodzie przez dobę. W tym czasie kasza wchłonie większość wody. Następnie składniki należy miksować za pomocą blendera. Ciasto powinno być lejące i przypominać naleśnikowe. Surowe ciasto przelewa się do formy i odstawia na osiem godzin w miejsce ciepłe, suche i bez przeciągów. Jak upiec chleb gryczany? Chleb z kaszy gryczanej niepalonej piecze się od zimnego piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni C i grzałkę dolną. Po kwadransie, kiedy zacznie lekko rosnąć, należy włączyć grzanie góra-dół, ale bez funkcji termoobiegu. Czas pieczenia chleba to godzina. Po upieczeniu bochenek należy wyjąć z formy i ponownie wstawić do jeszcze ciepłego, ale wyłączonego piekarnika. Studzi się go przy uchylonych drzwiczkach.

Przepis na chleb z kaszy gryczanej

  • To łatwy, ale czasochłonny przepis na chleb gryczany. Nie jest to szybki chleb z kaszy gryczanej. W sumie przygotowanie ciasta i upieczenie chleba to prawie dwa dni.
  • Lista składników obejmuje trzy produkty, czyli kaszę gryczaną niepaloną, wodę i sól.
  • Bochenek należy zacząć piec od zimnego piekarnika. Wstawienie formy do gorącego pieca spowoduje, że skórka szybko stwardnieje i popęka.
  • Chleb z kaszy gryczanej białej najlepiej piec w keksówce o długości 30 cm.
  • Wypiek zachowuje świeżość przez trzy dni. Po tym czasie kromki można upiec w tosterze.
  • To bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, więc jest idealny dla osób z nietolerancją i alergiami. Polecany jest także osobom zmagającym się z insulinoodpornością.
  • Ciasto na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej wzbogacą posiekane orzechy, pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane, żurawina, suszone śliwki czy pomidory.
  • W ten sam sposób można upiec chleb z kaszy gryczanej palonej.

Czy chleb z kaszy gryczanej jest zdrowy?

Chleb gryczany jest pełen dobroczynnych składników odżywczych. Jest bogaty w białko, błonnik i złożone węglowodany, które na stałe powinny zagości w zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie. Znajdują się w nim witaminy z grupy B oraz K, a także potas, fosfor, magnez, miedź i żelazo. W chlebie gryczanym nie ma glutenu, więc mogą go jeść osoby zmagające się z celiakią i alergiami oraz chorzy na cukrzycę.

SKŁADNIKI

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę dokładnie opłukać i przesypać do miski. Wlać wodę, przykryć miskę i odstawić na 24 godziny. Co kilka godzin wymieszać. W tym czasie kasza wchłonie większość wody, a na powierzchni powstanie piana.
  • Po 24 godzinach kaszę z resztką wody zmiksować na gładką masę o lejącej konsystencji. Wsypać sól i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 8 godzin.
  • Formę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 stopi C oraz funkcję grzałki dolnej i piec 60 minut. Po 15 minutach, kiedy chleb zacznie rosnąć, włączyć grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku. Jeżeli ciasto jest jeszcze mokre, dopiekać 5 minut dłużej.
  • Formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia i wstawić do ciepłego, ale wyłączonego już piekarnika. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej