Bułki pszenne w kilka chwil. Zapomnij o chodzeniu do piekarni
Bułki pszenne to doskonała baza do kanapek i dodatek do różnych potraw. Są pyszne, mają idealną skórkę i miękki środek. Właśnie takie są bułki pszenne upieczone według tego sprawdzonego przepisu. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście własnoręcznie domowego pieczywa, z tym przepisem będzie to łatwe niczym bułka z masłem. Przekonajcie się sami i wybierzcie najprostszy przepis na niesamowite bułki pszenne.
i
Dieta wegetariańska
Bułki pszenne. O tym pamiętaj przez rozpoczęciem
Do przygotowania ciasta na bułki pszenne wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne o każdej porze roku, dlatego bułeczki można piec na okrągło. Być może wszystkie produkty macie w domu i wyjście do sklepu nie będzie konieczne.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki potrzebne do wyrobienia ciasta drożdżowego na bułki. Druga część obejmuje produkty potrzebne do przygotowania zaczynu drożdżowego.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, woda, masło, sól
- składniki do zaczynu – ciepłe mleko, świeże drożdże, mąka pszenna, cukier
Domowe bułki pszenne? To proste
Przepis na doskonałe bułeczki pszenne jest bardzo łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły w domu pieczywa. Wystarczy postępować według kolejnych kroków w przepisie, a bułeczki wyjdą pierwsza klasa. Pyszne bułki pszenne robi się z ciasta drożdżowego, które potrzebuje ciepła i czasu, aby dobrze wyrosło.
Jak więc zrobić proste bułki pszenne? Czynności nie są skomplikowane i każdy bez trudu poradzi sobie z przygotowaniem ciasta i upieczeniem wybornych domowych bułeczek pszennych.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie elastycznego ciasta i odstawienie go do pierwszego wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie bułek i odstawienie ich do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie bułeczek pszennych w piekarniku
Ile piecze się bułki pszenne?
Bułeczki pszenne, które zachwycają łatwością przygotowania i cudownym smakiem, piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Ułożone na blasze na papierze do pieczenia bułki pszenne wstawia się do gorącego piekarnika i piecze 20 minut. W tym czasie urosną, staną się puszyste i miękkie w środku. Po upieczeniu należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 130 ml wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- zaczyn:
- 150 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować zaczyn. Do miseczki wlać ciepłe mleko i dodać pokruszone drożdże. Wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Mąkę i sól przesypać do miski. Wlać zaczyn i wodę. Dodać roztopione masło. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 6 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.