Bułeczki z rodzynkami. Proste, szybkie i w sam raz słodkie
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie małe słodkie wypieki, warto sprawdzić ten przepis. Pyszne, miękkie i puszyste bułeczki z rodzynkami zachwycają pod każdym względem. Świetnie smakują same i z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie jest trudne, a lista składników to tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Oto przepis na bułeczki z rodzynkami, w których można się zakochać.
Z czego zrobić bułeczki z rodzynkami?
Pyszne domowe bułeczki z rodzynkami, które mają przyjemny maślany smak, robi się ze składników prostych i łatwo dostępnych. Aby upiec doskonałe puszyste bułeczki, należy przygotować:
Jak zrobić bułeczki z rodzynkami?
Przygotowanie ciasta na bułeczki rozpoczyna się od wymieszania składników, czyli mąki pszennej, cukru, roztopionego masła, drożdży instant, mleka, jajka i szczypty soli. Ciasto można wyrobić ręcznie, mikserem lub za pomocą robota planetarnego. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaje się rodzynki. Wyrobione ciasto musi jeszcze wyrosnąć, więc należy przełożyć je do miski i przykryć lnianą ściereczką. Miskę trzeba odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę. W tym czasie ciasto urośnie i podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na osiem kawałków i formuje z nich okrągłe bułeczki. Układa się je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać o odstępach, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Każdą bułeczkę smaruje się jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po 20 minutach blachę można wstawić do piekarnika. Bułeczki pieką się w temperaturze 190 stopni C przez niecałe 20 minut. Po upieczeniu należy je odstawić do ostygnięcia.
Kiedy podawać bułeczki z rodzynkami?
Pyszne i idealnie słodkie bułeczki z rodzynkami są uniwersalne i będą smakować o każdej porze dnia i roku. To pomysł na domowy słodki wypiek, który świetnie zastąpi gotowe drożdżówki ze sklepu. Bułeczki z dodatkiem rodzynek pysznie smakują z kawą i herbatą, można więc wcinać je na pierwsze lub drugie śniadanie. Sprawdzą się też jako przekąska na wynos. Można zapakować je do śniadaniówki dzieciom.
SKŁADNIKI
- 330 g mąki pszennej
- 140 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 40 g roztopionego masła
- 35 g cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
dodatkowo:- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier, sól oraz suche drożdże. Wlać mleko, wbić jajko i dodać roztopione masło. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować z nich bułeczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Odstawić na 20 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 18 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać same lub z różnymi dodatkami.