Bezglutenowy chlebek jaglany z awokado i suszonymi pomidorami
2021-03-29
średni
120 min
4
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Możesz też przygotować witariańską wersję chlebka (bez produktów poddanych obróbce termicznej). W tym celu zastąp gotowaną kaszę jaglaną namoczoną niepaloną kaszą gryczaną (w ilości 200 g – waga namoczonej kaszy), choć smak i konsystencja będą już inne.
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 110 g mąki z orzeszków ziemnych
- 160 g obranej marchewki (zamiennie miąższu dyni)
- 1 dojrzałe awokado
- 20 g suszonych pomidorów w oliwie (3–4 sztuki)
- 20 ml oliwy z suszonych pomidorów (1 i 1/2 łyżki)
- 1 łyżka soku z cytryny (zamiennie niesłodzonego soku z żurawiny)
- po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado, przyprawy, sól, suszone pomidory i pokrojoną na kawałki marchewkę. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodając stopniowo kaszę jaglaną. Wyłóż masę do miski, dosypuj porcjami mąkę z orzeszków ziemnych i mieszaj łyżką.
- Przytnij arkusz grubego papieru do pieczenia na wymiar kratki (rusztu) z piekarnika. Masę wyłóż małymi porcjami na arkusz o wymiarach 30×35 cm i szerokim nożem rozprowadź równomiernie po całości, zostawiając wokół 2 cm marginesu. Papier z masą umieść na kratce w piekarniku nastawionym na 45°C, włącz termoobieg i susz masę przez 120 minut, przy drzwiczkach uchylonych na 2 cm (żeby wilgoć miała ujście).
- Wyjmij papier z masą i zsuń z rusztu na blat stołu. Ruszt połóż na wierzchu chlebowego placka i szybkim ruchem odwróć całość górą na dół. Delikatnie oddziel papier od placka (papier dość łatwo odchodzi, masa na tym etapie suszenia jest już zwarta i dość elastyczna). Wstaw ruszt z chlebkiem (już bez papieru) ponownie do piekarnika i kontynuuj suszenie przez kolejne 90–120 minut, przy tej samej temperaturze i uchylonych drzwiczkach.
- Po zakończeniu wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki do połowy i włącz na 30 minut tylko termoobieg. Jeżeli masa jest nadal zbyt wilgotna (jest wówczas jeszcze lekko łamliwa), zostaw ją w otwartym piekarniku na dosuszenie. Możesz też zostawić chlebowy placek na noc na ruszcie w wyłączonym piekarniku i przy otwartych drzwiczkach albo ustawić go w sezonie grzewczym nad grzejnikiem lub w pobliżu innego źródła ciepła.
- Po wysuszeniu pokrój chlebek na trójkąty lub prostokąty. Przechowuj je w lodówce do 5 dni, zawinięte w pergamin.