Bez mąki pszennej i drożdży. Z tego serka, jajek i kilku przypraw piekę pyszny chlebek bez glutenu

chlebek z serka wiejskiego
Autor: Shutterstock Domowy chlebek upieczesz bez mąki pszennej i drożdży. Dodaj ten serek, 2 składniki i kilka przypraw.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeżeli szukacie przepisu na pieczywo bez mąki pszennej, najlepszym wyborem będzie ta receptura. Pyszny domowy chlebek zachwyca smakiem i łatwym przygotowaniem z nieoczywistych składników. Nie ma w nim mąki i drożdży, a przyrządza się go z serka wiejskiego. Oto prosty i szybki przepis na pełen smaku i aromatu chlebek z serka wiejskiego.

Czy chlebek z serka wiejskiego jest zdrowy?

Do przygotowania smakowitego domowego chlebka bez glutenu wykorzystuje się tylko trzy produkty i kilka przypraw, które podkręcają jego smak. Aby zrobić go w domu potrzebny jest serek wiejski, jajka i siemię lniane. Składniki te wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, co sprawia, że bezglutenowy chlebek jest zdrowym domowym pieczywem.

  • Bogactwo białka – serek wiejski i jajka zawierają sporo białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
  • Bogactwo składników odżywczych – jest bogaty w wapń, witaminy z grupy B, D, K i E oraz magnez i żelazo.
  • Bez glutenu – chlebek jest idealnym wyborem dla osób zmagających się celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę.
  • Niska zawartość węglowodanów – chlebek jest niskowęglowodanowy, więc można stosować go w czasie diety odchudzającej.

Jak zrobić chleb bez mąki z serkiem wiejskim?

Przepis na wyśmienity chlebek z serka wiejskiego z dodatkiem aromatycznych przypraw jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Masa na chlebek jest gotowa w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Przyda się blender, dwie nieduże formy i papier do pieczenia.

Jak więc zrobić pyszny chlebek z serka wiejskiego bez glutenu? Z tym przepisem jest to zadanie łatwe i szybkie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc chlebek można piec na okrągło. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwa chlebki.

  • 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
  • 2. krok – uformowanie dwóch bochenków i przełożenie ich do foremek wyłożonych papierem do pieczenia
  • 3. krok – upieczenie chlebków z serka wiejskiego w piekarniku

Ile piec chlebek z serka wiejskiego i jajek?

Wyborny domowy chlebek z serka wiejskiego przygotowany według tego przepisu piecze się w piekarniku. Należy rozgrzać go do 180 stopni C. Formy z chlebkiem wstawia się do gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi około 20 minut. W tym czasie chlebki lekko urosną, wierzch stanie się chrupiący, a środek miękki. Dzięki temu, że przygotowanie i pieczenie tego bezglutenowego chlebka z serka wiejskiego jest łatwe i szybkie, codziennie można mieć świeże pieczywo na śniadanie, do obiadu i na kolację.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 80 g siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera przełożyć serek wiejski. Wbić jajka i wsypać siemię lniane.
  • Doprawić bazylią, czosnkiem i paprykę. Zmiksować na gładką masę.
  • Masę podzielić na dwie części i przełożyć do niedużych foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację i jako przekąskę.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej