Bez mąki pszennej i drożdży. Z tego serka, jajek i kilku przypraw piekę pyszny chlebek bez glutenu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie przepisu na pieczywo bez mąki pszennej, najlepszym wyborem będzie ta receptura. Pyszny domowy chlebek zachwyca smakiem i łatwym przygotowaniem z nieoczywistych składników. Nie ma w nim mąki i drożdży, a przyrządza się go z serka wiejskiego. Oto prosty i szybki przepis na pełen smaku i aromatu chlebek z serka wiejskiego.
Czy chlebek z serka wiejskiego jest zdrowy?
Do przygotowania smakowitego domowego chlebka bez glutenu wykorzystuje się tylko trzy produkty i kilka przypraw, które podkręcają jego smak. Aby zrobić go w domu potrzebny jest serek wiejski, jajka i siemię lniane. Składniki te wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, co sprawia, że bezglutenowy chlebek jest zdrowym domowym pieczywem.
- Bogactwo białka – serek wiejski i jajka zawierają sporo białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
- Bogactwo składników odżywczych – jest bogaty w wapń, witaminy z grupy B, D, K i E oraz magnez i żelazo.
- Bez glutenu – chlebek jest idealnym wyborem dla osób zmagających się celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę.
- Niska zawartość węglowodanów – chlebek jest niskowęglowodanowy, więc można stosować go w czasie diety odchudzającej.
Jak zrobić chleb bez mąki z serkiem wiejskim?
Przepis na wyśmienity chlebek z serka wiejskiego z dodatkiem aromatycznych przypraw jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Masa na chlebek jest gotowa w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Przyda się blender, dwie nieduże formy i papier do pieczenia.
Jak więc zrobić pyszny chlebek z serka wiejskiego bez glutenu? Z tym przepisem jest to zadanie łatwe i szybkie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc chlebek można piec na okrągło. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwa chlebki.
- 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
- 2. krok – uformowanie dwóch bochenków i przełożenie ich do foremek wyłożonych papierem do pieczenia
- 3. krok – upieczenie chlebków z serka wiejskiego w piekarniku
Ile piec chlebek z serka wiejskiego i jajek?
Wyborny domowy chlebek z serka wiejskiego przygotowany według tego przepisu piecze się w piekarniku. Należy rozgrzać go do 180 stopni C. Formy z chlebkiem wstawia się do gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi około 20 minut. W tym czasie chlebki lekko urosną, wierzch stanie się chrupiący, a środek miękki. Dzięki temu, że przygotowanie i pieczenie tego bezglutenowego chlebka z serka wiejskiego jest łatwe i szybkie, codziennie można mieć świeże pieczywo na śniadanie, do obiadu i na kolację.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g siemienia lnianego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć serek wiejski. Wbić jajka i wsypać siemię lniane.
- Doprawić bazylią, czosnkiem i paprykę. Zmiksować na gładką masę.
- Masę podzielić na dwie części i przełożyć do niedużych foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację i jako przekąskę.