Bez mąki pszennej i drożdży. Z tego serka, jajek i kilku przypraw piekę pyszny chlebek bez glutenu
Jeżeli szukacie przepisu na pieczywo bez mąki pszennej, najlepszym wyborem będzie ta receptura. Pyszny domowy chlebek zachwyca smakiem i łatwym przygotowaniem z nieoczywistych składników. Nie ma w nim mąki i drożdży, a przyrządza się go z serka wiejskiego. Oto prosty i szybki przepis na pełen smaku i aromatu chlebek z serka wiejskiego.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy chlebek z serka wiejskiego jest zdrowy?
Do przygotowania smakowitego domowego chlebka bez glutenu wykorzystuje się tylko trzy produkty i kilka przypraw, które podkręcają jego smak. Aby zrobić go w domu potrzebny jest serek wiejski, jajka i siemię lniane. Składniki te wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, co sprawia, że bezglutenowy chlebek jest zdrowym domowym pieczywem.
- Bogactwo białka – serek wiejski i jajka zawierają sporo białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
- Bogactwo składników odżywczych – jest bogaty w wapń, witaminy z grupy B, D, K i E oraz magnez i żelazo.
- Bez glutenu – chlebek jest idealnym wyborem dla osób zmagających się celiakią, nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę.
- Niska zawartość węglowodanów – chlebek jest niskowęglowodanowy, więc można stosować go w czasie diety odchudzającej.
Jak zrobić chleb bez mąki z serkiem wiejskim?
Przepis na wyśmienity chlebek z serka wiejskiego z dodatkiem aromatycznych przypraw jest nie tylko łatwy. Przygotowanie jest błyskawiczne. Masa na chlebek jest gotowa w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Przyda się blender, dwie nieduże formy i papier do pieczenia.
Jak więc zrobić pyszny chlebek z serka wiejskiego bez glutenu? Z tym przepisem jest to zadanie łatwe i szybkie. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc chlebek można piec na okrągło. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą dwa chlebki.
- 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z pozostałymi składnikami
- 2. krok – uformowanie dwóch bochenków i przełożenie ich do foremek wyłożonych papierem do pieczenia
- 3. krok – upieczenie chlebków z serka wiejskiego w piekarniku
Ile piec chlebek z serka wiejskiego i jajek?
Wyborny domowy chlebek z serka wiejskiego przygotowany według tego przepisu piecze się w piekarniku. Należy rozgrzać go do 180 stopni C. Formy z chlebkiem wstawia się do gorącego pieca. Czas pieczenia wynosi około 20 minut. W tym czasie chlebki lekko urosną, wierzch stanie się chrupiący, a środek miękki. Dzięki temu, że przygotowanie i pieczenie tego bezglutenowego chlebka z serka wiejskiego jest łatwe i szybkie, codziennie można mieć świeże pieczywo na śniadanie, do obiadu i na kolację.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g siemienia lnianego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć serek wiejski. Wbić jajka i wsypać siemię lniane.
- Doprawić bazylią, czosnkiem i paprykę. Zmiksować na gładką masę.
- Masę podzielić na dwie części i przełożyć do niedużych foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu, na kolację i jako przekąskę.