3 składniki z lodówki i 10 minut pracy. Przepis na najlepszy omlet na śniadanie
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić dobry omlet? Dzięki temu łatwemu i sprawdzonemu przepisowi zrobicie pełen smaku omlet, który będzie pysznie smakował na śniadanie. Jest idealnie puszysty, a dzięki dodatkowi pomidorów i włoskiego sera mozzarella prezentuje się apetycznie i obłędnie smakuje. Poznajcie prosty przepis na śniadanie, czyli doskonały omlet z pomidorami i mozzarellą.
Omlet z pomidorami i mozzarellą – składniki
Do przyrządzenia pysznego omletu na śniadanie wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne i w lecie, i w zimie. Lista składników obejmuje tylko sześć produktów oraz dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.
Z czego więc zrobić wyśmienity śniadaniowy omlet? Te produkty są niezbędne:
- jajka
- pomidor
- włoski ser mozzarella
- świeża bazylia
- mleko
- masło
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić omlet z pomidorami i mozzarellą?
Przepis na pełen smaku omlet wzbogacony pomidorami i startą mozzarellą nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych i błyskawicznych czynności. Nawet osoby, które dopiero uczą się smażenia omletów, z tym przepisem poradzą sobie na piątkę z plusem.
Jak więc usmażyć omlet z dodatkiem pomidorów i mozzarelli? Przygotowanie jest bardzo łatwe i mega szybkie.
- 1. krok – wymieszanie jajek z mlekiem i przyprawami
- 2. krok – podsmażenie masy jajecznej na maśle
- 3. krok – dodanie pomidorów, mozzarelli i bazylii
- 4. krok – smażenie omletu przez kilka chwil
Jak podawać omlet z pomidorami i mozzarellą?
Aromatyczny i sycący omlet, który idealnie łączy się z pomidorami i mozzarellą, to pomysł na śniadanie na ciepło. Przepis można wykorzystać także do przygotowania smakowitej kolacji. Omlet z dodatkiem pomidorów i mozzarelli najlepiej smakuje na ciepło, ale równie dobry jest też po ostygnięciu. W tej wersji warto podać go z ulubionym sosem. Uniwersalnym dodatkiem do omletu jest oczywiście pieczywo. Pomidorowy omlet z włoskim serem mozzarella pysznie smakuje z domowym chlebem orkiszowym czy bułeczkami z ziarnami.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 50 g sera mozzarella
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski. Wlać mleko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu, aż dól lekko się zetnie.
- Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i startą mozzarellę. Posypać listkami bazylii.
- Smażyć kilka chwil, aż ser zacznie się delikatnie roztapiać.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.