3 składniki z lodówki i 10 minut pracy. Przepis na najlepszy omlet na śniadanie

omlet z pomidorami i mozzarellą
Autor: Shutterstock Połącz jajka z pomidorami i mozzarellą. Puszysty omlet to pomysł na wyśmienite śniadanie.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić dobry omlet? Dzięki temu łatwemu i sprawdzonemu przepisowi zrobicie pełen smaku omlet, który będzie pysznie smakował na śniadanie. Jest idealnie puszysty, a dzięki dodatkowi pomidorów i włoskiego sera mozzarella prezentuje się apetycznie i obłędnie smakuje. Poznajcie prosty przepis na śniadanie, czyli doskonały omlet z pomidorami i mozzarellą.

Omlet z pomidorami i mozzarellą – składniki

Do przyrządzenia pysznego omletu na śniadanie wykorzystuje się kilka prostych i niedrogich składników. Są łatwo dostępne i w lecie, i w zimie. Lista składników obejmuje tylko sześć produktów oraz dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.

Z czego więc zrobić wyśmienity śniadaniowy omlet? Te produkty są niezbędne:

  • jajka
  • pomidor
  • włoski ser mozzarella
  • świeża bazylia
  • mleko
  • masło
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić omlet z pomidorami i mozzarellą?

Przepis na pełen smaku omlet wzbogacony pomidorami i startą mozzarellą nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych i błyskawicznych czynności. Nawet osoby, które dopiero uczą się smażenia omletów, z tym przepisem poradzą sobie na piątkę z plusem.

Jak więc usmażyć omlet z dodatkiem pomidorów i mozzarelli? Przygotowanie jest bardzo łatwe i mega szybkie.

  • 1. krok – wymieszanie jajek z mlekiem i przyprawami
  • 2. krok – podsmażenie masy jajecznej na maśle
  • 3. krok – dodanie pomidorów, mozzarelli i bazylii
  • 4. krok – smażenie omletu przez kilka chwil

Jak podawać omlet z pomidorami i mozzarellą?

Aromatyczny i sycący omlet, który idealnie łączy się z pomidorami i mozzarellą, to pomysł na śniadanie na ciepło. Przepis można wykorzystać także do przygotowania smakowitej kolacji. Omlet z dodatkiem pomidorów i mozzarelli najlepiej smakuje na ciepło, ale równie dobry jest też po ostygnięciu. W tej wersji warto podać go z ulubionym sosem. Uniwersalnym dodatkiem do omletu jest oczywiście pieczywo. Pomidorowy omlet z włoskim serem mozzarella pysznie smakuje z domowym chlebem orkiszowym czy bułeczkami z ziarnami.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski. Wlać mleko i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Na patelni roztopić masło i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu, aż dól lekko się zetnie.
  • Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i startą mozzarellę. Posypać listkami bazylii.
  • Smażyć kilka chwil, aż ser zacznie się delikatnie roztapiać.
  • Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej