Zachwycający sernik z kiwi - przepis efektowne ciasto na zimno. Wystarczy jeden trik, by galaretka z dodatkiem kiwi się zsiadła!
2021-04-28
łatwy
60 min
4
Sernik a na zimno z kiwi i galaretką? Przecież to się rozpłynie! - myślisz. A jednak nie. Znamy sposób na to, aby galaretka z kiwi stężała i była ozdobą pięknego deseru. Podajemy sprawdzony przepis na sernik na zimno z kiwi.
Dotychczas pokutowało przekonanie, że kiwi i ananas to owoce, które nie nadają się do ciast z galaretką. I po części jest to prawda, gdyż rzeczywiście zawarte w tych owocach enzymy uniemożliwiają tężenie galaretki. Wystarczy jednak zastosować jeden trik i problem znika. Aby pozbyć się winowajców wystarczy owoce zagotować, a potem można je śmiało łączyć z galaretką.
SKŁADNIKI
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
- 3/4 szklanka cukru pudru
3 łyżki żelatyny - 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mus z kiwi:- 7 kiwi
- 1/2 opakowania galaretki w zielonym kolorze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniałą.
- Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać do niej żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Twaróg o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i przestudzoną śmietaną.
- Masę serową przelać do dwóch jednakowych tortownic w proporcji 1:2. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Kiwi obrać, 5 owoców pokroić na kawałki i zblendować na mus. Przełożyć do garnuszka i zagotować.
- Do gorącego musu dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Przestygnięty mus przełożyć na grubszą warstwę sernika. Kiedy stężeje przykryć cieńszą warstwą stężałej masy serowej.
- 2 pozostałe kiwi pokroić w drobną kosteczkę i udekorować nim wierzch deseru.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe