Zachwycający sernik z kiwi - przepis efektowne ciasto na zimno. Wystarczy jeden trik, by galaretka z dodatkiem kiwi się zsiadła!

Efektowny sernik z kiwi
Autor: Shutterstock Efektowny sernik z kiwi
łatwy
60 min
4

Sernik a na zimno z kiwi i galaretką? Przecież to się rozpłynie! - myślisz. A jednak nie. Znamy sposób na to, aby galaretka z kiwi stężała i była ozdobą pięknego deseru. Podajemy sprawdzony przepis na sernik na zimno z kiwi.

Dotychczas pokutowało przekonanie, że kiwi i ananas to owoce, które nie nadają się do ciast z galaretką. I po części jest to prawda, gdyż rzeczywiście zawarte w tych owocach enzymy uniemożliwiają tężenie galaretki. Wystarczy jednak zastosować jeden trik i problem znika. Aby pozbyć się winowajców wystarczy owoce zagotować, a potem można je śmiało łączyć z galaretką.

SKŁADNIKI

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szklanka cukru pudru

    3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego


  • Mus z kiwi:
  • 7 kiwi
  • 1/2 opakowania galaretki w zielonym kolorze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniałą.
  • Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać do niej żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Twaróg o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i przestudzoną śmietaną.
  • Masę serową przelać do dwóch jednakowych tortownic w proporcji 1:2. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  • Kiwi obrać, 5 owoców pokroić na kawałki i zblendować na mus. Przełożyć do garnuszka i zagotować.
  • Do gorącego musu dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić.
  • Przestygnięty mus przełożyć na grubszą warstwę sernika. Kiedy stężeje przykryć cieńszą warstwą stężałej masy serowej.
  • 2 pozostałe kiwi pokroić w drobną kosteczkę i udekorować nim wierzch deseru.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe