Zachwycający sernik z kiwi - przepis efektowne ciasto na zimno. Wystarczy jeden trik, by galaretka z dodatkiem kiwi się zsiadła!

2021-02-10
Efektowny sernik z kiwi
Autor: Shutterstock Efektowny sernik z kiwi
łatwy
60 min
4

Sernik a na zimno z kiwi i galaretką? Przecież to się rozpłynie! - myślisz. A jednak nie. Znamy sposób na to, aby galaretka z kiwi stężała i była ozdobą pięknego deseru. Podajemy sprawdzony przepis na sernik na zimno z kiwi.

Składniki

Masa serowa:

1 kg twarogu 3-krotnie mielonego

3/4 szklanka cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 szklanka śmietanki 30%

1 opakowanie cukru wanilinowego



Mus z kiwi:

7 kiwi

1/2 opakowania galaretki w zielonym kolorze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby napęczniałą.

Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać do niej żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Twaróg o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i przestudzoną śmietaną.

Masę serową przelać do dwóch jednakowych tortownic w proporcji 1:2. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

Kiwi obrać, 5 owoców pokroić na kawałki i zblendować na mus. Przełożyć do garnuszka i zagotować.

Do gorącego musu dodać galaretkę i dokładnie wymieszać, wystudzić.

Przestygnięty mus przełożyć na grubszą warstwę sernika. Kiedy stężeje przykryć cieńszą warstwą stężałej masy serowej.

2 pozostałe kiwi pokroić w drobną kosteczkę i udekorować nim wierzch deseru.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Dotychczas pokutowało przekonanie, że kiwi i ananas to owoce, które nie nadają się do ciast z galaretką. I po części jest to prawda, gdyż rzeczywiście zawarte w tych owocach enzymy uniemożliwiają tężenie galaretki. Wystarczy jednak zastosować jeden trik i problem znika. Aby pozbyć się winowajców wystarczy owoce zagotować, a potem można je śmiało łączyć z galaretką.