Sernik z ciastem marchewkowym. Nietypowe połączenie, które oczaruje każdego

sernik z ciastem marchewkowym
Autor: Shutterstock Sernik ciastem marchewkowym to doskonały deser nie tylko na Boże Narodzenie.
łatwy
75 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego to nietypowy, ale pyszny słodki wypiek. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. To obłędne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Smaki wzajemnie się przenikają, tworząc super deser. Oryginalny sernik warto upiec na święta Bożego Narodzenia. Poznajcie sprawdzony i łatwy przepis na sernik z ciastem marchewkowym.

Sernik z ciastem marchewkowym – z czego zrobić?

Do przygotowania pysznego sernika z ciastem marchewkowym wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do ciasta marchewkowego, a druga obejmuje składniki do sernika. Te, które przechowuje się w lodówce, należy wcześniej wyjąć i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej.

Co więc jest potrzebne do upieczenia obłędnego sernika z ciastem marchewkowym?

  • składniki do ciasta marchewkowegomarchewki, mąka pszenna, cukier, jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cynamon
  • składniki do sernikaser twarogowy półtłusty, jajka, budyń w proszku, cukier

Jak zrobić sernik z ciastem marchewkowym?

Przepis na wyjątkowy sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego jest prosty. Postępując według niego krok po kroku pyszny sernik z marchewkową niespodzianką uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta marchewkowego
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – ułożenie składników w formie
  • 4. krok – upieczenie sernika z ciastem marchewkowym w piekarniku

Jak podawać sernik z ciastem marchewkowym?

Połączenie sernika i ciasta marchewkowego smakuje wyjątkowo dobrze. Ciasto prezentuje się efektownie i pobudza kubki smakowe już samym wyglądem. Dlatego świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia czy na inne okazje. To pyszny deser po rodzinnej uroczystości i doskonały zamiennik urodzinowego tortu.

Upieczony i ostudzony sernik z ciastem marchewkowym warto udekorować. Sprawdzi się lukier królewski, bita śmietana i orzechy. Wierzch można też ozdobić polewą czekoladową lub karmelową.

SKŁADNIKI

  • ciasto marchewkowe:
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 120 g startej na tarce marchewki
  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • masa serowa:
  • 900 g twarogu półtłustego
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 60 g budyniu śmietankowego bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Startą marchewkę przełożyć do miski i wbić jajka. Wlać olej i jogurt naturalny. Wymieszać.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.
  • Zmielony dwa razy twaróg zmiksować z cukrem.
  • Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i wsypać proszek budyniowy. Miksować do połączenia.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać masę marchewkową, tworząc kleksy na dnie formy. Puste miejsca wypełnić masą serową. Nakładać do wyczerpania składników.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik na 15 minut.
  • Po całkowitym ostygnięciu udekorować i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia lub na inne okazje.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej