Sernik z ciastem marchewkowym. Nietypowe połączenie, które oczaruje każdego
Dieta wegetariańska
Pyszny sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego to nietypowy, ale pyszny słodki wypiek. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. To obłędne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Smaki wzajemnie się przenikają, tworząc super deser. Oryginalny sernik warto upiec na święta Bożego Narodzenia. Poznajcie sprawdzony i łatwy przepis na sernik z ciastem marchewkowym.
Sernik z ciastem marchewkowym – z czego zrobić?
Do przygotowania pysznego sernika z ciastem marchewkowym wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do ciasta marchewkowego, a druga obejmuje składniki do sernika. Te, które przechowuje się w lodówce, należy wcześniej wyjąć i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej.
Co więc jest potrzebne do upieczenia obłędnego sernika z ciastem marchewkowym?
- składniki do ciasta marchewkowego – marchewki, mąka pszenna, cukier, jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, cynamon
- składniki do sernika – ser twarogowy półtłusty, jajka, budyń w proszku, cukier
Jak zrobić sernik z ciastem marchewkowym?
Przepis na wyjątkowy sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego jest prosty. Postępując według niego krok po kroku pyszny sernik z marchewkową niespodzianką uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie ciasta marchewkowego
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – ułożenie składników w formie
- 4. krok – upieczenie sernika z ciastem marchewkowym w piekarniku
Jak podawać sernik z ciastem marchewkowym?
Połączenie sernika i ciasta marchewkowego smakuje wyjątkowo dobrze. Ciasto prezentuje się efektownie i pobudza kubki smakowe już samym wyglądem. Dlatego świetnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia czy na inne okazje. To pyszny deser po rodzinnej uroczystości i doskonały zamiennik urodzinowego tortu.
Upieczony i ostudzony sernik z ciastem marchewkowym warto udekorować. Sprawdzi się lukier królewski, bita śmietana i orzechy. Wierzch można też ozdobić polewą czekoladową lub karmelową.
SKŁADNIKI
- ciasto marchewkowe:
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 125 ml oleju
- 120 g startej na tarce marchewki
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:- 900 g twarogu półtłustego
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 60 g budyniu śmietankowego bez cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Startą marchewkę przełożyć do miski i wbić jajka. Wlać olej i jogurt naturalny. Wymieszać.
- Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.
- Zmielony dwa razy twaróg zmiksować z cukrem.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i wsypać proszek budyniowy. Miksować do połączenia.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać masę marchewkową, tworząc kleksy na dnie formy. Puste miejsca wypełnić masą serową. Nakładać do wyczerpania składników.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik na 15 minut.
- Po całkowitym ostygnięciu udekorować i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia lub na inne okazje.