Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Puszysty sernik, rozpływający się w ustach niczym pianka to prawdziwy przysmak. Jego przygotowanie nie jest trudne. Spróbujcie sami!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu, trzykrotnie mielonego
- 2 jajka całe
- 4 białka
- 150 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z dwóch jajek oddzielić żółtak od białek. Białka zachować.
- Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do masy żółtkowej dodać porcjami ser i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać w ciasto w 3 porcjach.
- Masę sernikową przełożyć do formy tortowej wyłożonej pergaminem. Foremkę wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości formy tortowej.
- Wstawić do piekarnika piec ok. 55-60 minut w temperaturze 170°C.
- Formę z upieczonym sernikiem wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.