Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

2021-03-29
Sernik pianka shutterstock_1046177020.jpg
Autor: Shutterstock Puszysty sernik niczym pianka
łatwy
30 min
4

Puszysty sernik, rozpływający się w ustach niczym pianka to prawdziwy przysmak. Jego przygotowanie nie jest trudne. Spróbujcie sami!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu, trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka całe
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z dwóch jajek oddzielić żółtak od białek. Białka zachować. 
  • Żółtka utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub cukrem wanilinowym na puszystą masę. 
  • Do masy żółtkowej dodać porcjami ser i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać w ciasto w 3 porcjach.
  • Masę sernikową przełożyć do formy tortowej wyłożonej pergaminem. Foremkę wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości formy tortowej.
  • Wstawić do piekarnika piec ok. 55-60 minut w temperaturze 170°C.
  • Formę z upieczonym sernikiem wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.
  •