Sernik na zimno w 15 minut: deser z serka homogenizowanego z truskawkami
Sernik na zimno z serka homogenizowanego z truskawkami to pyszny deser dla całej rodziny. Przygotowanie tego deseru zajmie Wam zaledwie 15 minut. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego przepisu na pyszny sernik na zimno. Na ochłodę i dla przyjemności!
Dlaczego sernik na zimno jest łatwy?
Gdy oglądacie w sklepach lśniące od żelatyny, pachnące wanilią i owocami, serniki na zimno to myślicie: Ojej, jakie to piękne i pewnie pracochłonne. Nic z tych rzeczy. Jeśli nie robicie twarogu od podstaw, anie nie przecieracie go pracowicie przez gęste sito, tudzież nie mielicie w maszynce do mięsa, to zrobicie taki sernik w 15 minut.
Nie potrzebujecie piec spodu, wystarczy pokruszyć dobrej jakości ciasteczka owsiane lub typu digestive (z otrębami), wymieszać ze stopionym masłem i gotowe.
Nasze ekspresowa wersja przewiduje użycie serka homogenizowanego. Jeśli użyjecie waniliowego, wasz sernik będzie po prostu słodszy.
Potrzebne jeszcze będzie galaretka do samodzielnego przygotowania w domu. Musicie ją tylko rozpuścić.
No i rzecz najważniejsza - świeże owoce. Ułóżcie je na wierzchu i gotowe! Pora zaparzyć kawę i siadać do stołu!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 180 g ciasteczek owsianych lub innych kruchych, dobrej jakości
- 50 g masła, stopionego
- 500 g serka homogenizowanego
- 500 ml galaretki agrestowej (już rozpuszczonej)
- 300 g truskawek
- 3-5 pędów szczytowych mięty
- oraz tortownica o średnicy 20 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka pokruszyć. Okruchy wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy. Ugnieść dłonią.
- Serek homogenizowany wymieszać z przygotowaną i przestudzoną galaretką.
- Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
- Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki przybrać świeżymi truskawkami i listkami mięty.