Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser

2021-02-10
Dorota Kalita-Typa
Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser
Autor: Shutterstock Sernik w kształcie strusiego jaja może być jedną z ozdób wielkanocnego stołu
łatwy
120 min
4

Podajemy przepis na efektowny sernik Strusie jajo, bez pieczenia, ale za to gotowany. Ten deser z pewnością zrobi wrażenie na gościach i to nie tylko swoja formą. Sernik Strusie jajo ma wyjątkowy smak. Jest tak słodki i kremowy, że po prostu rozpływa się w ustach! Oto sposób przygotowania.

Składniki

400 g półtłustego twarogu

0,5 szklanki cukru

2 jajka

300 g herbatników z kakao

175 g jogurtu naturalnego

3 łyżki masła

1 budyń waniliowy

1 laska wanilii lub 1 łyżka ekologicznego cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Twaróg zmiel z jajkami i z jogurtem w blenderze na gładką masę i przełóż do garnka z grubym dnem.

Dodaj cukier, budyń i wanilię oraz 3 łyżki masła. Wszystko wymieszaj łyżką i gotuj na wolnym ogniu, nie przestając mieszać. Po 15 minutach gotowania zdejmij garnek z palnika i odstaw.

Herbatniki zmiel w blenderze i połową ich objętości wyłóż dno owalnej tortownicy lub formy w kształcie jajka.

Na herbatniki wylej gorącą masę serową i posyp pozostałymi herbatnikami.

Wierzch sernika wyrównaj dłonią i odstaw do ostygnięcia.

Chłodne ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin aż jego konsystencja stężeje do tego stopnia, żeby go porcjować. Schłodzony sernik możesz ozdobić polewą lub posypką z czekolady.

Sernik tego rodzaju nadaje się do spożycia przez 5 dni od jego przygotowania.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: