Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser
2022-03-18

łatwy
120 min
4
Podajemy przepis na efektowny sernik Strusie jajo, bez pieczenia, ale za to gotowany. Ten deser z pewnością zrobi wrażenie na gościach i to nie tylko swoja formą. Sernik Strusie jajo ma wyjątkowy smak. Jest tak słodki i kremowy, że po prostu rozpływa się w ustach! Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 400 g półtłustego twarogu
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 300 g herbatników z kakao
- 175 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekologicznego cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg zmiel z jajkami i z jogurtem w blenderze na gładką masę i przełóż do garnka z grubym dnem.
- Dodaj cukier, budyń i wanilię oraz 3 łyżki masła. Wszystko wymieszaj łyżką i gotuj na wolnym ogniu, nie przestając mieszać. Po 15 minutach gotowania zdejmij garnek z palnika i odstaw.
- Herbatniki zmiel w blenderze i połową ich objętości wyłóż dno owalnej tortownicy lub formy w kształcie jajka.
- Na herbatniki wylej gorącą masę serową i posyp pozostałymi herbatnikami.
- Wierzch sernika wyrównaj dłonią i odstaw do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin aż jego konsystencja stężeje do tego stopnia, żeby go porcjować. Schłodzony sernik możesz ozdobić polewą lub posypką z czekolady.
- Sernik tego rodzaju nadaje się do spożycia przez 5 dni od jego przygotowania.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe