Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser

2022-03-18
Dorota Kalita-Typa
Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser
Autor: Shutterstock.com Efektowny gotowany sernik Strusie jajo - przepis na oryginalny deser
łatwy
120 min
4

Podajemy przepis na efektowny sernik Strusie jajo, bez pieczenia, ale za to gotowany. Ten deser z pewnością zrobi wrażenie na gościach i to nie tylko swoja formą. Sernik Strusie jajo ma wyjątkowy smak. Jest tak słodki i kremowy, że po prostu rozpływa się w ustach! Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 300 g herbatników z kakao
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekologicznego cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmiel z jajkami i z jogurtem w blenderze na gładką masę i przełóż do garnka z grubym dnem.
  • Dodaj cukier, budyń i wanilię oraz 3 łyżki masła. Wszystko wymieszaj łyżką i gotuj na wolnym ogniu, nie przestając mieszać. Po 15 minutach gotowania zdejmij garnek z palnika i odstaw.
  • Herbatniki zmiel w blenderze i połową ich objętości wyłóż dno owalnej tortownicy lub formy w kształcie jajka.
  • Na herbatniki wylej gorącą masę serową i posyp pozostałymi herbatnikami.
  • Wierzch sernika wyrównaj dłonią i odstaw do ostygnięcia.
  • Chłodne ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin aż jego konsystencja stężeje do tego stopnia, żeby go porcjować. Schłodzony sernik możesz ozdobić polewą lub posypką z czekolady.
  • Sernik tego rodzaju nadaje się do spożycia przez 5 dni od jego przygotowania.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Dorota Kalita-Typa