Sernik na kruchym cieście ścieranym na tarce: łatwy przepis na pyszny placek

Sernik na kruchym cieście ścieranym na tarce: łatwy przepis na pyszny placek
Autor: Shutterstock Kruche ciasto ścierane na tarce jest podstawą tego pysznego sernika
łatwy
30 min
4

Sernik na kruchym cieście ścieranym na tarce to niezwykle łatwy przepis na pyszny placek. Nie potrzebujesz stolnicy, wałka, ani innych utensyliów, za wyjątkiem blendera, który bardzo ułatwi przygotowanie tego pysznego sernika. Polecam!

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Zobacz wskazówki, jak zrobić idealne ciasto kruche:

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 łyżka śmietany 30-36%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę sernikową:
  • 180 g twarogu tłustego lub półtłustego, jeśli przestrzegasz ilości spożytych kalorii
  • 4 łyżki śmietany 30-36%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do blendera wyposażonego w ostrza.
  • Dodać miękkie masło, cukier, śmietanę i jajko. Zmiksować na gładkie ciasto.
  • Gdy ciasto zbije się w kulę, zawinąć go w folię i włożyć do lodówki na 30 minut lub dłużej.
  • Twarożek utrzeć z cukrem i śmietaną.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części.
  • Jedną cześć ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do formy, uprzednio posmarowanej masłem. Wiórki ciasta powinny pokryć dno równą warstwą.
  • Na warstwę ciasta wyłożyć nadzienie twarogowe, wyrównać jego powierzchnię tak, aby pokryło ciasto.
  • Zetrzeć pozostałe ciasto, starając się równo pokryć nim sernikowe nadzienie.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w 180°C przez 30-35 minut.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój na kawałki póki jeszcze ciepłe. Smacznego!
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej