Przebojowy sernik Dawida Podsiało - poznaj przepis na hit!

Sernik Dawida Podsiadło wystawiony na aukcji WOŚP był hitem i osiągnął wysoką cenę. Poznaj przepis na ten sernik i zdobądź przebojem serca swoich biesiadników!
1 kilogram twarogu (może być z wiaderka lub zwykły biały ser — najlepiej półtłusty i dwukrotnie zmielony)
250 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka
200 g masła do rozpuszczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy do smaku
odrobina skórki startej z pomarańczy + ewentualnie 2 garści rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Tortownicę (o średnicy 24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia (by ciasto nie przylegało do blaszki) i zaciśnij obręcz.
Piekarnik nagrzej do temperatury około 190 stopni Celsjusza (opcja: góra/dół).
Rozpuść masło - w rondelku na małym ogniu albo w mikrofalówce i odstaw je do ostudzenia.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W innym naczyniu dokładnie wymieszaj (możesz mikserem) pozostałe składniki, by powstała gładka masa, a następnie dodaj do niej pianę z białek. Pianę wmieszaj szpatułką. Konsystencja ciasta na sernik powinna być gęsta, nieco przypominająca budyń.
Masę przelej do formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Ciasto wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz je około 20 minut w temp. 190 st. C.
Po upływie tego czasu (bez otwierania piekarnika) zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz je przez kolejne pół godziny. Jeśli po tym czasie wierzch sernika będzie zbyt blady, to piecz ciasto do uzyskania pożądanego efektu w temp. 120 st. C.
Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik i pozwól ciastu powoli ostygnąć wewnątrz piekarnika (by zbyt szybko nie opadło). Sernik możesz udekorować gotową polewą czekoladową, lub gorzką czekoladą rozpuszczoną z kilkoma łyżkami śmietanki.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką