Sernik czekoladowy. Dodaj popularne wafelki, a efekt będzie spektakularny
Sernik czekoladowy prezentuje się wyjątkowo apetycznie i smakuje obłędnie. To innowacyjny przepis na sernik, w środku którego kryje się czekoladowa niespodzianka. Upieczone według tego przepisu ciasto oczaruje każdy kubek smakowy. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten łatwy przepis na domowy sernik czekoladowy.
Sernik czekoladowy – składniki
Do upieczenia obłędnego sernika czekoladowego potrzebne są tradycyjne produkty, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników została podzielona na kilka części. Pierwszą z nich stanowią składniki do kruchego spodu. Druga obejmuje produkty, z których robi się masę serową. Z kolej trzecia część to polewa czekoladowa z dwóch składników.
Sernik czekoladowy kryje pyszną niespodziankę. Między kruchym spodem a aksamitną masą serową wygodnie ułożyły się czekoladowe wafelki. To właśnie one sprawiają, że sernik jest tak wyjątkowy.
Jak zrobić sernik czekoladowy?
Przepis na sernik czekoladowy z wafelkami nie jest trudny. Postępując według tego przepisu krok po kroku, ciasto uda się za pierwszym razem. Z każdym kolejnym pieczeniem będzie to coraz łatwiejsze.
Jak więc zrobić domowy sernik czekoladowy z dodatkiem chrupiących wafelków? Przygotowanie przebiega w kilku prostych etapach:
- 1. etap – upieczenie czekoladowego kruchego spodu
- 2. etap – przygotowanie masy serowej
- 3. etap – ułożenie na kruchym spodzie wafelków i przelanie masy serowej
- 4. etap – upieczenie sernika czekoladowego w piekarniku
- 5. etap – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie sernika
Jak długo piec sernik czekoladowy?
W tym łatwym przepisie sernik czekoladowy piecze się w dwóch turach. Najpierw należy upiec kruchy spód. Temperatura w piekarniku powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa 15 minut. Następnie na spodzie układa się wafelki czekoladowe i przelewa masę serową. Sernik piecze się przez 55 minut w temperaturze 175 stopni C.
Jak podawać sernik czekoladowy?
Pyszny domowy sernik czekoladowy, który świetnie podkręcają wafelki, to uniwersalny deser. Będzie smakował zawsze i każdemu. To propozycja na obłędny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Sernik czekoladowy można serwować także na inne okazje. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i zastąpi tort urodzinowy.
Wierzch sernika czekoladowego dekoruje się polewą, ale można wykorzystać także inne składniki. Świetnie smakuje z posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową czy posiekaną czekoladą. Porcje sernika można ozdobić listkami orzeźwiającej mięty.
SKŁADNIKI
- spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:- 750 g twarogu na sernik z wiaderka
- 200 ml śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
polewa czekoladowa:- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany 30%
dodatkowo:- 4 duże wafelki czekoladowe po 50 g
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki pszennej wsypać cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć zimnym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Ser twarogowy na sernik zmiksować ze śmietaną, cukrem, jajkami, kakao, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Miksować do połączenia składników.
- Na ostudzonym spodzie ułożyć całe wafelki czekoladowe. Wlać masą serową. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka przelać śmietanę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
- Ostudzony sernik udekorować polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje i święta.