Sernik czekoladowy. Dodaj popularne wafelki, a efekt będzie spektakularny

sernik czekoladowy z wafelkami
Autor: Shutterstock Przepis na sernik czekoladowy jest prosty, a z tym składnikiem smakuje wyśmienicie.
łatwy
90 min
12

Sernik czekoladowy prezentuje się wyjątkowo apetycznie i smakuje obłędnie. To innowacyjny przepis na sernik, w środku którego kryje się czekoladowa niespodzianka. Upieczone według tego przepisu ciasto oczaruje każdy kubek smakowy. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten łatwy przepis na domowy sernik czekoladowy.

Sernik czekoladowy – składniki

Do upieczenia obłędnego sernika czekoladowego potrzebne są tradycyjne produkty, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników została podzielona na kilka części. Pierwszą z nich stanowią składniki do kruchego spodu. Druga obejmuje produkty, z których robi się masę serową. Z kolej trzecia część to polewa czekoladowa z dwóch składników.

Sernik czekoladowy kryje pyszną niespodziankę. Między kruchym spodem a aksamitną masą serową wygodnie ułożyły się czekoladowe wafelki. To właśnie one sprawiają, że sernik jest tak wyjątkowy.

Jak zrobić sernik czekoladowy?

Przepis na sernik czekoladowy z wafelkami nie jest trudny. Postępując według tego przepisu krok po kroku, ciasto uda się za pierwszym razem. Z każdym kolejnym pieczeniem będzie to coraz łatwiejsze.

Jak więc zrobić domowy sernik czekoladowy z dodatkiem chrupiących wafelków? Przygotowanie przebiega w kilku prostych etapach:

  • 1. etap – upieczenie czekoladowego kruchego spodu
  • 2. etap – przygotowanie masy serowej
  • 3. etap – ułożenie na kruchym spodzie wafelków i przelanie masy serowej
  • 4. etap – upieczenie sernika czekoladowego w piekarniku
  • 5. etap – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie sernika

Jak długo piec sernik czekoladowy?

W tym łatwym przepisie sernik czekoladowy piecze się w dwóch turach. Najpierw należy upiec kruchy spód. Temperatura w piekarniku powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa 15 minut. Następnie na spodzie układa się wafelki czekoladowe i przelewa masę serową. Sernik piecze się przez 55 minut w temperaturze 175 stopni C.

Jak podawać sernik czekoladowy?

Pyszny domowy sernik czekoladowy, który świetnie podkręcają wafelki, to uniwersalny deser. Będzie smakował zawsze i każdemu. To propozycja na obłędny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Sernik czekoladowy można serwować także na inne okazje. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i zastąpi tort urodzinowy.

Wierzch sernika czekoladowego dekoruje się polewą, ale można wykorzystać także inne składniki. Świetnie smakuje z posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową czy posiekaną czekoladą. Porcje sernika można ozdobić listkami orzeźwiającej mięty.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masa serowa:
  • 750 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 200 ml śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30%

  • dodatkowo:
  • 4 duże wafelki czekoladowe po 50 g

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki pszennej wsypać cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć zimnym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Ser twarogowy na sernik zmiksować ze śmietaną, cukrem, jajkami, kakao, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz ekstraktem waniliowym. Miksować do połączenia składników.
  • Na ostudzonym spodzie ułożyć całe wafelki czekoladowe. Wlać masą serową. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka przelać śmietanę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
  • Ostudzony sernik udekorować polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej