Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Serniczki lekkie jak puch to przepis na pyszne babeczki z twarogu i śmietany z dodatkiem kaszy manny. Doskonałe do kawy lub herbaty. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem owocowy.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g twarogu mielonego
- 5 łyżek śmietany 30% tł.
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- masło i mąka pszenna do przygotowania foremek
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym na puszysta masę.
- Do masy jajeczne dodać twaróg i zmiksować.
- Dodać kaszę manną, śmietanę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać.
- Foremki do babeczek lub formę na muffiny posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 30 minut.
- Serniczki ostudzić i dopiero wyjąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.