Rozkoszny sernik: kremowy i pyszny
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Serniki to nieomal nasza narodowa specjalność. Pieczemy je na okrągło przez cały rok. Uwielbiamy je do popołudniowej kawy. Podane na rodzinnym spotkaniu cudownie gaszą spory i kłótnie. Rozkosznie kremowy sernik zawsze znika w oka mgnieniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 2 szklanki okruchów ciasteczek typu digestive lub innych kruchych ciastek pełnoziarnistych
- 0,3 szklanki cukru
- 7 łyżek masła, stopionego
- Na masę serową:
- 1,15 kg pełnotłustego sera śmietankowego, trzykrotnie mielonego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
- 5 dużych jaj plus 3 żółtka, wszystko w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki śmietany 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą tortownicę posmaruj masłem. Owiń tortownicę folią aluminiową, aby była szczelna.
- W dużej misce połącz okruszki ciastek, cukier i stopione masło; dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Tę mieszankę mocno uklep na dnie tortownicy.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 8 minut. Wyjmij tortownicę z pieca i odstaw do ostygnięcia.
- Pora zająć się masą serową. W korpusie blendera o dużej mocy, robota kuchennego, miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania lub w bardzo dużej misce za pomocą miksera ręcznego utrzyj ser na puszystą, gładką masę.
- Dodaj cukier i wanilię, zmiksuj na jednolita masę, w razie potrzeby zeskrobując boki i dno miski. Dodaj jajka i żółtka, pojedynczo, intensywnie miksując po dodaniu każdego jajka.
- Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj.
- Masę serową przelej do przygotowanej tortownicy z podpieczonym dnem. Wierzch wyrównaj szpatułką.
- Umieść formę z sernikiem w dużej brytfannie lub głębokiej formie. Napełnij brytfannę gorącą wodą na wysokość 5-6 cm.
- Ostrożnie wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w spokoju na 45 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiami.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie przesuń nóż dookoła sernika, między tortownicą a ciastem. Sernik całkowicie ostudź, a następnie okryj go pergaminem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, schładzaj go co najmniej 8 godzin.
- Sernik można przechowywać w lodówce przez 5 dni. Można go również zamrażać. Szczelnie opakowany sernik można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące. Rozmrażać sernik w lodówce przez 12 godzin.