Rosyjski sernik na orzechowym spodzie. Niezwykle puszysty dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej

Sernik rosyjski
Autor: Shutterstock Sernik rosyjski pieczony w kąpieli wodnej jest bardzo puszysty.
średni
60 min
12

Przygotowanie sernika rosyjskiego wymaga nieco zachodu, ale efekt jest wart wysiłku. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że deser wychodzi niesamowicie puszysty i przyjemnie wilgotny. Ciasto nie opada, a orzechowy spód nadaje mu przyjemnej tekstury i chrupkości.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • Masa:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy wymieszaj z mąką i cukrem pudrem.
  • Masło ucieraj, aż zrobi się jasne i puszyste, następnie dodaj mieszankę orzechową.
  • Zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt tępe dodaj trochę wody.
  • Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylep masa orzechową. Piecz 15 minut w 180 st. C.
  • Twaróg przełóż do sporej miski. Oddziel białka od żółtek, żółtka dodaj do twarogu razem z oboma rodzajami cukru i mąką. Zmiksuj na jednolita masę.
  • Schłodzoną śmietankę ubij oddzielnie na sztywno. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Białka również ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  • Masę wyłóż na podpieczony spód orzechowy. Blaszkę z sernikiem owiń szczelnie folia aluminiową.
  • Blaszkę/tortownicę wstaw do większej blachy, wlej do niej gorącą wodę.
  • Wstaw do piekarnika, piecz 90 minut w 150 st. C. Następnie wyłącz piekarnik, a ciasto pozostaw w nim do wystygnięcia.
  • Wystudzony sernik wstaw na noc do lodówki.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sekretem każdego dobrego sernika jest dobrej jakości twaróg. Biały ser do sernika powinien być dość tłusty, przynajmniej półtłusty. Chudy, wilgotny twaróg nie bardzo nadaje się do ciast. Twaróg można kupić już mielony lub zrobić to samemu. Najwygodniej i najszybciej zmielimy twaróg maszynką do mielenia na średnich bądź małych oczkach. Brak maszynki nie jest jednak przeszkodą. Jesli nie masz maszynki, a kupiłaś niemielony twaróg wypróbuj którąś z innych metod: Jak zmielić twaróg bez maszynki?

Galeria: Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej