Na Boże Narodzenie piekę sernik z tymi owocami. Rozpływa się w ustach i zawsze wszystkim smakuje
Dieta wegetariańska
Sernik to tradycyjny wypiek z okazji świąt Bożego Narodzenia. W tym roku warto spróbować czegoś nowego. Pyszny i kremowy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem słodkich mandarynek to idealne ciasto na te zimowe święta. Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pyszny sernik mandarynkowy.
Czy do sernika można dać mandarynki?
Sezon na mandarynki rozpoczyna się w połowie listopada. Jednak najlepsze i najsłodsze owoce są dostępne w naszych sklepach w grudniu w okresie przedświątecznym. Pysznie smakują same, ale można przygotować z nich wyjątkowe wypieki na Boże Narodzenie. Jedną z propozycji jest wyborny sernik mandarynkowy, który urzeka smakiem i łatwym przygotowaniem. To doskonałe świąteczne ciasto oczaruje każdego gościa.
Co dodać do masy serowej na sernik?
W tym prostym przepisie lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty, z których robi się ciasto na spód i boki. Druga część to składniki niezbędne do przygotowania masy serowej. Na liście nie zabrakło oczywiście tytułowych mandarynek. Wszystkie artykuły są łatwo dostępne, a przed świętami Bożego Narodzenia można je dostać w promocyjnych cenach.
Z czego więc zrobić pyszny domowy sernik mandarynkowy? Do przygotowania ciasta i masy serowej potrzebne są takie produkty jak:
- składniki na ciasto na spód – mąka pszenna, cukier, masło, jajka, ekstrakt waniliowy
- składniki do masy serowej na sernik – mandarynki, serek śmietankowy, śmietana, mleko, jajka, cukier, budyń w proszku, olej
Jak zrobić sernik mandarynkowy?
Wyborny sernik z dodatkiem słodkich mandarynek to najlepsze ciasto na Boże Narodzenie. Przepis na to znakomite ciasto świąteczne nie jest trudny, ale warto mieć nieco więcej czasu na przygotowanie. Najpierw należy zrobić ciasto na spód i boki, następnie masę serową z dodatkiem mandarynek, a na koniec upiec sernik w piekarniku.
Jak upiec pyszny domowy sernik z mandarynkami? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
- 1. krok – obranie i oczyszczenie mandarynek ze skórek i błonek
- 2. krok – wyrobienie ciasta i wyłożenie nim spodu i boków tortownicy
- 3. krok – przygotowanie masy serowej z mandarynkami
- 4. krok – przelanie masy serowej na spód
- 5. krok – upieczenie sernika mandarynkowego w piekarniku
SKŁADNIKI
- Spód:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa serowa:- 500 g serka śmietankowego
- 250 ml mleka
- 200 g śmietany 18%
- 150 g cukru
- 140 g budyniu w proszku o smaku waniliowym
- 80 ml oleju
- 2 jajka
dodatkowo:- 500 g mandarynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mandarynki obrać i usunąć białe skórki. Podzielić na cząstki.
- Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajka i wsypać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Wsypać mąkę i energicznie wyrobić ciasto. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Serek śmietankowy wymieszać ze śmietaną i mlekiem. Wlać olej i wbić jajka. Wsypać cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Dodać mandarynki i delikatnie wymieszać.
- Masę serową wylać na kruchy spód. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 1 godzinę.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na święta Bożego Narodzenia i inne okazje.