Jak odróżnić klementynkę od mandarynki? Zwróć uwagę na te szczegóły
Są pyszne, soczyste i pełne zdrowia. Najlepiej smakują na jesieni i w zimie. Właśnie rozpoczyna się sezon na te egzotyczne owoce. Mandarynki i klementynki, bo to o nich mowa, już można kupić w sklepach i na bazarkach. Czym się różnią i jak je rozpoznać?

Spis treści
- Czy klementynki i mandarynki to to samo?
- Jak odróżnić klementynkę od mandarynki?
- Mandarynki i klementynki – właściwości
Czy klementynki i mandarynki to to samo?
Mandarynki i klementynki to egzotyczne owoce, które są do siebie niezwykle podobne. Nie są to jednak te same owoce. Czym się różnią?
Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, a do Europy trafiły na początku XIX wieku. Ich nazwa pochodzi od dawnej nazwy wyspy Mauritius, czyli Mandary. Dziś mandarynki uprawia się w krajach śródziemnomorskich, Japonii, Brazylii i w południowym rejonie Stanów Zjednoczonych. Za najlepsze uważa się mandarynki uprawiane w Maroku i Hiszpanii.
Według podziału botanicznego klementynki są rodzajem mandarynek. To krzyżówka mandarynek i gorzkich pomarańczy, którą na początku XX wieku w Algierii stworzył misjonarz Marie-Clément Rodier. Od jego imienia owoce zawdzięczają swoją nazwę. Dziś uprawia się je w krajach basenu Morza Śródziemnego, Azji, USA, Brazylii, Izraelu, Libanie, a także w Algierii i Maroko.
Jak odróżnić klementynkę od mandarynki?
W sklepach już zaczynają się pojawiać mandarynki i klementynki. Te egzotyczne owoce można łatwo pomylić, dlatego warto wiedzieć, czym się różnią.
- Klementynki mają kulisty kształt, a ich skórka jest gładka i błyszcząca w intensywnym pomarańczowym kolorze. Łatwo się je obiera, a miąższ nie zawiera pestek. W sklepach można kupić klementynki z gałązkami i liśćmi. Mają wyrazisty cytrusowy aromat i orzeźwiający słodki smak.
- Mandarynki są lekko spłaszczone i wyróżniają się porowatą jasnopomarańczową skórką, która dość mocno przylega do owoców. Trudniej się je obiera i mogą zawierać pestki. Mandarynki są bardziej aromatyczne niż klementynki.
Mandarynki i klementynki – właściwości
Klementynki i mandarynki zawierają wiele cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. To doskonała przekąska, którą bez obaw można jeść na diecie odchudzającej.
Klementynki to skarbnica witamin z grupy B, A i C i minerałów, takich jak cynk, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez i sód. Dzięki zawartości pektyn dają uczucie sytości i poprawiają pracę jelit. Pozytywnie wpływają na wzrok i serce. Zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia układu krążenia. Są bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
Z kolei mandarynki zawierają witaminy z grupy B, A, E i C. Są bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Pomagają budować odporność, korzystnie wpływają na kondycję skóry i wzrok. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że mandarynki są pomocne w walce z otyłością, zapobiegają cukrzycy typu 2 i miażdżycy.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na dania, przekąski i słodkie wypieki z mandarynkami w roli głównej. Poniżej znajdziesz także quiz o pomarańczowych owocach i warzywach.