Makowiec serowy - połączenie dwóch tradycyjnych ciast

Ciasto na święta. Jak zrobić makowiec serowy? Podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Bożonarodzeniowy seromakowiec.
średni
40 min
4

Idealne ciasto na Boże Narodzenie - makowiec serowy. Pyszny wypiek na bazie maku, sera, bakalii i galaretki. Przygotujesz go szybko i bez pieczenia.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • 50 dag maku
  • galaretka wiśniowa i agrestowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 serki homogenizowane
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 15 dag posiekanych migdałów
  • 50 dag cukru
  • ¾ szklanki wody
  • pół laski wanilii
  • orzechy
  • migdały
  • morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.
  • Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia.
  • Następnie odsącz na sicie i zmiel trzy razy.
  • Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu, a następnie odstaw je do stężenia.
  • Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
  • Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop.
  • Do gorącego syropu dodaj zmielony mak.
  • Wymieszaj, a następnie ostudź.
  • Serki homogenizowane utrzyj ze sparzonymi wcześniej żółtkami i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
  • Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego, zmielonego maku.
  • Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.
  • Tak przygotowaną masę przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
  • Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami.
  • Całość wstaw do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.