Makowiec serowy - połączenie dwóch tradycyjnych ciast
2021-03-29
średni
40 min
4
Idealne ciasto na Boże Narodzenie - makowiec serowy. Pyszny wypiek na bazie maku, sera, bakalii i galaretki. Przygotujesz go szybko i bez pieczenia.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- 50 dag maku
- galaretka wiśniowa i agrestowa
- 2 łyżki żelatyny
- 3 serki homogenizowane
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 15 dag posiekanych migdałów
- 50 dag cukru
- ¾ szklanki wody
- pół laski wanilii
- orzechy
- migdały
- morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez około kwadrans.
- Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia.
- Następnie odsącz na sicie i zmiel trzy razy.
- Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu, a następnie odstaw je do stężenia.
- Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
- Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop.
- Do gorącego syropu dodaj zmielony mak.
- Wymieszaj, a następnie ostudź.
- Serki homogenizowane utrzyj ze sparzonymi wcześniej żółtkami i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
- Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego, zmielonego maku.
- Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.
- Tak przygotowaną masę przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami.
- Całość wstaw do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.