Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lwowski sernik z rodzynkami to pyszne ciasto - idealne na rodzinne spotkanie. Tradycyjny przepis na puszysty placek sernikowy przyda się każdemu. Sernik zawdzięcza swą puszystość dodatkowi kaszy manny i pianie z białek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 150 g cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 40 g rodzynek
- masło i mąka do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalać świeżo zaparzoną herbatą. Odstawić na 20 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć i oprószyć mąką.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
- Dodać kaszę manną, miękkie masło, skórkę z cytryny i odcedzone rodzynki. Wymieszać.
- Dodać twaróg i wymieszać na jednorodną masę na średnich obrotach za pomocą miksera.
- Biała ubić ze szczyptą soli na sztywno.
- Do ciasta dodać pianę i wymieszać delikatnie.
- Ciastem napełnić foremkę lub blaszkę posmarowane masłem i oprószone mąką.
- Wstawić do piekarnika i piec 50 minut.