Dekoracyjny sernik zebra - dla miłośników sernika i czekolady!

2021-07-08
Marta Kula
Dekoracyjny sernik zebra - dla miłośników sernika i czekolady!
Autor: Shutterstock Czarno biały sernik - inny niż wszystkie.
łatwy
30 min
4

Biało czarny sernik zebra to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznego ciasta w nieco inny sposób. Posiada nie tylko ciekawą kolorystykę i pyszny smak. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu.

Polecamy też:

Tradycyjny polski sernik

Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?

Domowy sernik wiedeński

Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 115 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  • Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao (blenderem, mikserem albo rozkruszając ciasteczka w woreczku wałkiem). Masło roztopić i gorące od razu dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy i ugnieść dnem szklanki.
  • Podpiec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową (sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
  • Przygotować masę serową: twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować krótko kakao.
  • Na środek tortownicy, na podpieczone ciasto, nakładać na przemian po ok. 2- 3 łyżki ciemniej i jasnej masy, aż do wyczerpania masy. Po wyłożeniu całej masy, potrząsnąć tortownicą, aby masa równomiernie się rozłożyła.Wstawić tortownicę do naczynia żaroodpornego.
  • W międzyczasie zagotować cały czajnik wody. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół (masa serowa powinna być na środku ścięta, jeśli nie jest, piec dłużej).
  • Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki.
Marta Kula