Dekoracyjny sernik zebra - dla miłośników sernika i czekolady!

2021-02-26
Marta Kula
Dekoracyjny sernik zebra - dla miłośników sernika i czekolady!
Autor: Shutterstock Czarno biały sernik - inny niż wszystkie.
łatwy
30 min
4

Biało czarny sernik zebra to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznego ciasta w nieco inny sposób. Posiada nie tylko ciekawą kolorystykę i pyszny smak. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki

Spód:

115 g herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych)

1 łyżeczka kakao

30 g masła

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

180 g cukru

5 jajek

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)

2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.

Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao (blenderem, mikserem albo rozkruszając ciasteczka w woreczku wałkiem). Masło roztopić i gorące od razu dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy i ugnieść dnem szklanki.

Podpiec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową (sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.

Przygotować masę serową: twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować krótko kakao.

Na środek tortownicy, na podpieczone ciasto, nakładać na przemian po ok. 2- 3 łyżki ciemniej i jasnej masy, aż do wyczerpania masy. Po wyłożeniu całej masy, potrząsnąć tortownicą, aby masa równomiernie się rozłożyła.Wstawić tortownicę do naczynia żaroodpornego.

W międzyczasie zagotować cały czajnik wody. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół (masa serowa powinna być na środku ścięta, jeśli nie jest, piec dłużej).

Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony sernik wstawić na noc do lodówki.

Polecamy też:

Tradycyjny polski sernik

Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?

Domowy sernik wiedeński

Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: