Ciasto chmurka bez pieczenia. Mega łatwe, szybkie i obłędnie pyszne
Dieta wegetariańska
Ciasto chmurka to hit wśród ciast bez pieczenia. Na orzechowo-czekoladowym kruchym spodzie ułożyła się puszysta warstwa z kilku prostych składników. Ciasto smakuje obłędnie i jest bardzo łatwe do zrobienia w domu. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten sprawdzony przepis na ciasto chmurka.
Z czego zrobić ciasto chmurka?
Do przygotowania pysznego i lekkiego jak tytułowa chmurka ciasta bez pieczenia potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Aby samodzielnie zrobić ciasto chmurka, należy zaopatrzyć się w takie artykuły jak:
- herbatniki i krem czekoladowo-orzechowy – składniki do kruchego spodu
- waniliowy serek homogenizowany, śmietana kremówka, mleko, żelatyna i cukier puder – składniki do puszystej masy serowej
- kakao, płatki migdałowe lub świeże owoce – do dekoracji ciasta
Jak zrobić ciasto chmurka?
Przepis na to wyjątkowo dobre i rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia jest prosty. Przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Najpierw należy zrobić spód herbatnikowy i wyłożyć nim formę. Następnie robi się bitą śmietanę. Serki homogenizowane miesza się z rozpuszczoną w mleku żelatyną. Kolejnym krokiem jest połączenie bitej śmietany i masy serowej. Przekłada się ją na ciasteczkowy spód. Ciasto trzeba jeszcze wstawić do lodówki na minimum trzy godziny, aby stężało. Przed podaniem wierzch można posypać kakao, prażonymi płatkami migdałowymi lub podać ze świeżymi owocami.
Kiedy podawać ciasto chmurka?
Przepis na ciasto chmurka warto zapisać, ponieważ jest proste, szybkie i pyszne. Świetnie smakuje na deser w upalny dzień, kiedy nikt nie ma ochoty na pieczenie ciast. Chmurka to ciasto bez pieczenia, dlatego tak łatwo robi się je i tak dobrze smakuje podczas lata. Można serwować je na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się też zamiast tortu urodzinowego.
SKŁADNIKI
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 100 g herbatników
- 50 ml gorącego mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić, a następnie wymieszać z kremem czekoladowo-orzechowym. Przesypać do formy i wyłożyć dno i boki, dociskając łyżką.
- Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
- Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Wymieszać z serkiem homogenizowanym.
- Stopniowo dodawać bitą śmietanę i delikatnie mieszać do połączenia składników. Wyłożyć na herbatnikowy spód i wyrównać.
- Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem oprószyć kakao i pokroić na porcje.