Tę sól Magda Gessler dodaje do mizerii. Prosty trik, który zmieni smak popularnej sałatki

mizeria Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Magda Gessler dodaje tę sól do mizerii. Wrażenia smakowe są niezapomniane.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszną mizerię, która będzie perfekcyjnym dodatkiem do obiadu? Odpowiedź na to pytanie zna Magda Gessler. Właśnie podzieliła się swoim sekretem. Dzięki niemu mizeria jest wyjątkowo dobra. Zobaczcie, jak znana restauratorka robi mizerię.

Mizeria – klasyczna sałatka z ogórków

Ta polska sałatka jest pyszna i łatwa do zrobienia. Do pokrojonych w plasterki świeżych zielonych ogórków dodaje się śmietanę lub w wersji fit naturalny jogurt. Mizerię można wzbogacić drobno posiekanym koperkiem lub cebulą. Sałatkę doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą cukru.

Patent Magdy Gessler na mizerię

Znana restauratorka właśnie pokazała, co zrobić, aby mizeria zawsze się udawała i smakowała. Magda Gessler poleca, aby sałatkę przyrządzać z polskich produktów dobrej jakości.

Do mizerii wykorzystuje polskie ogórki gruntowe nieazotowe, które mają charakterystyczne kolce. Składnikiem, który nadaje mizerii pysznego smaku jest sól kłodawska. To właśnie ta popularna przyprawa jest odpowiedzialna za smak sałatki z ogórków. Sól kłodawska jest naturalną solą kamienną niejodowaną. W procesie produkcji nie jest oczyszczana chemicznie. Pozytywnie wpływa na poziom elektrolitów we krwi i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych.

Jak zrobić mizerię Magdy Gessler?

To prosty przepis na pyszną mizerię, która zawsze się udaje. Pokrojone ogórki należy posypać solą kłodawską, pieprzem i cukrem. Po pół godzinie należy odlać wodę i dodać posiekany koperek. Następnie składniki miesza się ze śmietaną. Można zastąpić ją jogurtem greckim. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 200 g śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól kłodawska, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone ogórki pokroić w plasterki. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić na 30 minut.
  • Odlać wodę, a następnie dodać posiekany koperek i wymieszać.
  • Wlać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej