Taką sałatkę serwuje się na Krecie. Dakos zachwyca wyglądem i wybornym smakiem

sałatka dakos
Autor: Shutterstock Ten przepis pochodzi z Krety. Dakos to najlepsza sałatka na świecie.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Szukacie pomysłu na pyszną i orzeźwiającą sałatkę? Strzałem w dziesiątkę jest prosty i szybki przepis pochodzący z kuchni greckiej. Sałatka dakos zachwyca smakiem i prostym przygotowaniem. Już jakiś czasem temu została okrzyknięta najlepszą sałatką świata. Warto więc sprawdzić ten przepis i dowiedzieć się, jak zrobić znakomitą grecką sałatkę dakos.

Z czego robi się sałatkę dakos?

Dakos to wyborne połączenie kilku składników, które idealnie się ze sobą komponują. To sałatka warstwowa, w której pierwszą z nich są greckie sucharki żytnie paximadia. Szczególnie popularne są na Krecie. Są twarde i suche, dlatego idealnie sprawdzają się jako baza do sałatek i przekąsek. Na sucharkach układa się bardzo drobno posiekane pomidory oraz ser myzithra, który wyróżnia się delikatnym smakiem. Produkowany jest z trzech rodzajów mleka – krowiego, koziego i owczego. Zwieńczeniem sałatki są oliwki Kalamata oraz przyprawy, takie jak świeżo zmielony czarny pieprz i suszone oregano. Dakos można wzbogacić kaparami.

W oryginalnym przepisie na dakos wykorzystuje się tradycyjne greckie składniki. Niektóre produkty nie są tak powszechnie dostępne, ale można je kupić w sklepach z artykułami spożywczymi sprowadzanymi z Grecji. Można też zamienić je na nasze odpowiedniki. Zamiast paximadia sprawdzą się zwykłe sucharki lub grzanki z chleba żytniego. Ser myzithra zastąpi dobrej jakości feta, a oliwki Kalamata – zwykłe zielone lub czarne bez pestek i nadzienia.

Jak zrobić sałatkę dakos?

Grecki przepis na dakos nie jest trudny i nie wymaga długich godzin w kuchni. Pełną smaku i aromatu sałatkę robi się łatwo i jest gotowa w kwadrans. Sałatkę można podawać zaraz po przygotowaniu, aby sucharki zbyt mocno nie nasiąknęły oliwą z oliwek i sokiem z pomidorów. Dakos nie tylko świetnie smakuje, ale i prezentuje się efektownie.

Jak więc przygotować smaczną i pełną zdrowych składników sałatkę dakos? Wystarczy wybrać ten grecki przepis, aby w ciągu kilkunastu minut poznać jej wyśmienity i orzeźwiający smak. Pierwszym krokiem jest ułożenie sucharków na talerzu i skropienie ich oliwą z oliwek. Następnie układa się bardzo drobno posiekane pomidory oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser. Wierzch dekoruje się oliwkami i doprawia pieprzem oraz oregano. Gotowe!

Jak podawać sałatkę dakos?

Przepis na dakos warto zapisać. To lekka i orzeźwiająca sałatka, która idealnie zastąpi inne tego typu przekąski z ciężkimi sosami majonezowymi. Dakos jest uniwersalną potrawą. Składniki można kupić przez cały rok, a przygotowanie nie jest skomplikowane. Sprawdzi się zawsze i oczaruje smakiem. Prezentuje się efektownie, więc można serwować ją na rożne okazje. Stanowi doskonałą przystawkę przed obiadem. To pomysł na coś smacznego na imprezę. Sałatkę dakos można też podawać na drugie śniadanie lub lekką kolację.

SKŁADNIKI

  • 200 sera mizithra lub fety
  • 120 g sucharków paximadia lub pieczywa żytniego
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oliwek Kalamata
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sucharki ułożyć na talerzu i skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, usuwając szypułki. Osączyć z nadmiaru wody. Ułożyć na sucharkach.
  • Posypać pokrojonym w kostkę lub pokruszonym serem mizithra lub fetą.
  • Skropić oliwą z oliwek i ułożyć oliwki. Doprawić pieprzem i oregano.
  • Podawać od razu jako przekąskę, przystawkę, na kolację lub imprezę.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej