Ta sałatka grecka to najlepszy dodatek do grilla. Żadna impreza nie może się bez niej obejść

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka grecka jest pyszna i smakuje zawsze. Chrupiące warzywa z dodatkiem słonego sera feta to połączenie, które świetnie sprawdzi się w czasie grillowania. Jest łatwa i szybka, a wrażenia smakowe są niezapomniane. Poznajcie najlepszy przepis na pełną smaku sałatkę grecką na grilla.
Jakie składniki ma sałatka grecka na grilla?
Sałatka grecka jest bardzo popularna w naszym kraju. Można podawać ją jako przekąskę na imprezie, pasuje jako dodatek do obiadu i sprawdza się na lekki lunch. Mało kto wie, że można przyrządzić ją na imprezę z grillem w roli głównej. W tym przepisie wyśmienitą sałatkę grecką robi się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników.
Co jest potrzebne, aby zrobić dużą miskę pysznej domowej sałatki greckiej na grilla? Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty do sałatki, a druga zawiera składniki do sosu.
- składniki do sałatki – sałata rzymska, ser feta, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki, czerwona cebula
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy
Jak zrobić pyszną sałatkę grecką na grilla?
Przepis na pełną chrupiących warzyw i słonej fety sałatkę grecką idealną na grilla nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Sałatkę można podawać od razu. Nie trzeba jej odstawiać czy chłodzić w lodówce. Jest gotowa zaraz po przygotowaniu.
Jak więc zrobić najlepszą sałatkę grecką, która zachwyci smakiem podczas imprezy z grillem w roli głównej? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki greckiej
- 2. krok – pokrojenie składników i przełożenie ich do miski
- 3. krok – skropienie sałatki greckiej sosem
Czy można zrobić sałatkę grecką dzień wcześniej?
Pyszną sałatkę grecką na grilla można zrobić dzień wcześniej, ale warto pamiętać, że może stracić nieco świeżości i smaku. Ogórki i pomidory mają tendencję do puszczania wody, a cebula może stać się bardziej intensywna w smaku. Ser feta może natomiast stać się miękki. Przygotowanie sałatki greckiej na grilla nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, więc można zrobić ją nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem. Będzie pyszna, świeża i chrupiąca.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 1 sałata rzymska
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
Sos:- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Odstawić.
- Sałatę rzymską podzielić na liście i porwać dłońmi. Przełożyć do większej miski.
- Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplastry ogórka i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Dodać pokrojoną w kostkę fetę i wsypać czarne oliwki. Delikatnie wymieszać i skropić sosem.
- Podawać jako dodatek do potraw z grilla.