Ta sałatka grecka to najlepszy dodatek do grilla. Żadna impreza nie może się bez niej obejść

sałatka grecka na grilla
Autor: Shutterstock Taką sałatkę grecką podaj na grilla. To pyszny i chrupiący dodatek do potraw z rusztu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka grecka jest pyszna i smakuje zawsze. Chrupiące warzywa z dodatkiem słonego sera feta to połączenie, które świetnie sprawdzi się w czasie grillowania. Jest łatwa i szybka, a wrażenia smakowe są niezapomniane. Poznajcie najlepszy przepis na pełną smaku sałatkę grecką na grilla.

Jakie składniki ma sałatka grecka na grilla?

Sałatka grecka jest bardzo popularna w naszym kraju. Można podawać ją jako przekąskę na imprezie, pasuje jako dodatek do obiadu i sprawdza się na lekki lunch. Mało kto wie, że można przyrządzić ją na imprezę z grillem w roli głównej. W tym przepisie wyśmienitą sałatkę grecką robi się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników.

Co jest potrzebne, aby zrobić dużą miskę pysznej domowej sałatki greckiej na grilla? Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty do sałatki, a druga zawiera składniki do sosu.

  • składniki do sałatki – sałata rzymska, ser feta, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, zielone oliwki, czerwona cebula
  • składniki do sosu – oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, przyprawy

Jak zrobić pyszną sałatkę grecką na grilla?

Przepis na pełną chrupiących warzyw i słonej fety sałatkę grecką idealną na grilla nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Sałatkę można podawać od razu. Nie trzeba jej odstawiać czy chłodzić w lodówce. Jest gotowa zaraz po przygotowaniu.

Jak więc zrobić najlepszą sałatkę grecką, która zachwyci smakiem podczas imprezy z grillem w roli głównej? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do sałatki greckiej
  • 2. krok – pokrojenie składników i przełożenie ich do miski
  • 3. krok – skropienie sałatki greckiej sosem

Czy można zrobić sałatkę grecką dzień wcześniej?

Pyszną sałatkę grecką na grilla można zrobić dzień wcześniej, ale warto pamiętać, że może stracić nieco świeżości i smaku. Ogórki i pomidory mają tendencję do puszczania wody, a cebula może stać się bardziej intensywna w smaku. Ser feta może natomiast stać się miękki. Przygotowanie sałatki greckiej na grilla nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, więc można zrobić ją nawet w ostatniej chwili tuż przed podaniem. Będzie pyszna, świeża i chrupiąca.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera feta
  • 1 sałata rzymska
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula

  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Odstawić.
  • Sałatę rzymską podzielić na liście i porwać dłońmi. Przełożyć do większej miski.
  • Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półplastry ogórka i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  • Dodać pokrojoną w kostkę fetę i wsypać czarne oliwki. Delikatnie wymieszać i skropić sosem.
  • Podawać jako dodatek do potraw z grilla.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej