Szałot - śląska sałatka ziemniaczana na bogato z niecodziennym dodatkiem

Szałot - śląska sałatka ziemniaczana na bogato z niecodziennym dodatkiem
Autor: Shutterstock.com Szałot - śląska sałatka ziemniaczana na bogato z niecodziennym dodatkiem
łatwy
30 min
8

Szałot to odmiana śląskiej sałatki ziemniaczanej z dodatkiem boczku, kiełbasy i... śledzia. To obowiązkowe danie każdego geburstagu (urodzin) i czy odświętnego stołu. Obok bezmięsnej kartofelsalat to jedna z najważniejszych sałatek kuchni śląskiej. Istnieje wiele odmian szałotu. Niekiedy gospodynie dodają również gotowane jajka, marchew i groszek zielony oraz majonez. Wypróbujcie tradycyjny przepis polecany przez  Remigiusza Rączkę i delektujcie się ślaskim maszketem (przysmakiem). Jydzcie z apetytym! Na zdrowie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych
  • 2-3 płaty śledzia typu matias 
  • 2 średnie cebule
  • 2 kiebasy śląskie
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/4 szklanki wody spod ogórków lub więcej do smaku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do dużej miski.
  • Boczek pokrój w kostkę. Dodaj go na patelnię i zrumień. Boczek razem z wytopionym tłuszczem dodaj do ziemniaków. Zamieszaj.
  • Śledzie, ogórki i cebule pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do sałatki.
  • Kiełbasę pokrój na półplasterki. Dodaj do sałatki. 
  • Do sałatki dodaj wody spod ogórków. Przypraw odrobiną soli, pamiętając, że śledzie, ogórki i wędliny są już dość słone. Obficie przypraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Sałatkę wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się "przegryzyły". 
  • Ze względu na surową cebulę sałatkę należy zjeść tego samego dnia i nie przechowywać resztek. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej