Szałot - śląska sałatka ziemniaczana na bogato z niecodziennym dodatkiem
2022-01-20
łatwy
30 min
8
Szałot to odmiana śląskiej sałatki ziemniaczanej z dodatkiem boczku, kiełbasy i... śledzia. To obowiązkowe danie każdego geburstagu (urodzin) i czy odświętnego stołu. Obok bezmięsnej kartofelsalat to jedna z najważniejszych sałatek kuchni śląskiej. Istnieje wiele odmian szałotu. Niekiedy gospodynie dodają również gotowane jajka, marchew i groszek zielony oraz majonez. Wypróbujcie tradycyjny przepis polecany przez Remigiusza Rączkę i delektujcie się ślaskim maszketem (przysmakiem). Jydzcie z apetytym! Na zdrowie!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych
- 2-3 płaty śledzia typu matias
- 2 średnie cebule
- 2 kiebasy śląskie
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/4 szklanki wody spod ogórków lub więcej do smaku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do dużej miski.
- Boczek pokrój w kostkę. Dodaj go na patelnię i zrumień. Boczek razem z wytopionym tłuszczem dodaj do ziemniaków. Zamieszaj.
- Śledzie, ogórki i cebule pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do sałatki.
- Kiełbasę pokrój na półplasterki. Dodaj do sałatki.
- Do sałatki dodaj wody spod ogórków. Przypraw odrobiną soli, pamiętając, że śledzie, ogórki i wędliny są już dość słone. Obficie przypraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Sałatkę wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się "przegryzyły".
- Ze względu na surową cebulę sałatkę należy zjeść tego samego dnia i nie przechowywać resztek.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?