Sycąca sałatka z kalafiora i brokułu. Smak podkręcają kawałki chrupiącego boczku

Sałatka z kalafiora i brokułu
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z kalafiora i brokułu z kremowym sosem i chrupiącym boczkiem to znakomita propozycja na lunch. Jest smaczna i sycąca, można ją zabrać w pudełeczku do pracy czy szkoły. Chrupiące warzywa, kremowy sos i kawałki zrumienionego boczku tworzą bardzo przyjemną całość.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży kalafior
  • 1 średni brokuł
  • 1 marchewka, pokrojona w kosteczkę lub starta na tarce
  • 1 czerwona cebula posiekana
  • 10 plasterków cieniutko pokrojonego boczku
  • 1 szklanka ostrego cheddara, tartego
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić drobno i zrumienić na chrupiąco na suchej patelni.
  • Kalafiora i brokuła oczyść podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek na 5 minut. Odcedź i wystudź.
  • Brokuła i kalafiora włóż do miski, dodaj ser, marchewkę, żurawinę i cebulę, wymieszaj. Dodaj boczek.
  • Składniki sosu połącz, sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej