Sycąca sałatka z kalafiora i brokułu. Smak podkręcają kawałki chrupiącego boczku
2022-09-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Sałatka z kalafiora i brokułu z kremowym sosem i chrupiącym boczkiem to znakomita propozycja na lunch. Jest smaczna i sycąca, można ją zabrać w pudełeczku do pracy czy szkoły. Chrupiące warzywa, kremowy sos i kawałki zrumienionego boczku tworzą bardzo przyjemną całość.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior
- 1 średni brokuł
- 1 marchewka, pokrojona w kosteczkę lub starta na tarce
- 1 czerwona cebula posiekana
- 10 plasterków cieniutko pokrojonego boczku
- 1 szklanka ostrego cheddara, tartego
- 1 garść suszonej żurawiny
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić drobno i zrumienić na chrupiąco na suchej patelni.
- Kalafiora i brokuła oczyść podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek na 5 minut. Odcedź i wystudź.
- Brokuła i kalafiora włóż do miski, dodaj ser, marchewkę, żurawinę i cebulę, wymieszaj. Dodaj boczek.
- Składniki sosu połącz, sos dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?