Surówka z młodej kapusty z jadalnymi chwastami i marchewką

Surówka z kapusty, pokrzywy i mniszka
Autor: Shutteratock Surówka z kapusty, pokrzywy i mniszka to sposób na zdrową i tanią bombę witaminową.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli tak jak ja lubicie korzystać ze skarbów łąk i lasów wypróbujcie przepis na surówkę z kapusty z niecodziennymi dodatkami. Pokrzywa i mniszek są pyszne, ale tylko wiosną. Dodaj je do surówki i ciesz się ich smakiem i bogactwem składników odżywczych. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki białej kapusty
  • 1 spora garść młodych pokrzyw
  • 1 spora garść liści mniszka lekarskiego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 małe opakowanie kremowego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować.
  • Zioła umyć, osuszyć i posiekać.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Składniki surówki wymieszać.
  • Jogurt przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Sos dodać do sałatki i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej