Surówka z młodej kapusty z jadalnymi chwastami i marchewką
2022-05-05
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli tak jak ja lubicie korzystać ze skarbów łąk i lasów wypróbujcie przepis na surówkę z kapusty z niecodziennymi dodatkami. Pokrzywa i mniszek są pyszne, ale tylko wiosną. Dodaj je do surówki i ciesz się ich smakiem i bogactwem składników odżywczych.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki białej kapusty
- 1 spora garść młodych pokrzyw
- 1 spora garść liści mniszka lekarskiego
- 2 średnie marchewki
- 1 małe opakowanie kremowego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować.
- Zioła umyć, osuszyć i posiekać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Składniki surówki wymieszać.
- Jogurt przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sos dodać do sałatki i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?