Surówka z kapusty włoskiej do obiadu - szybka, prosta i pyszna
2022-09-16
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszna dawka witamin urozmaicająca posiłek. To propozycja bardzo prosta i bardzo smaczna. Smak tej surówki podkręca sos przygotowany z dodatkiem soku z cytrusów, z delikatną goździkową nutą.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki kapusty włoskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki lub grejpfruta lub cytryny (można też pomieszać)
- 1 goździk
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać.
- Płynne składniki sosu wlać do małego słoiczka, dodać cukier, sól i pieprz oraz rozgnieciony w moździerzu goździk.
- Słoik dokładnie zakręcić i przez chwilę energicznie nim wstrząsać, aby składniki się połączyły.
- Gdy sos nabierze konsystencji emulsji, polać nim obficie poszatkowaną kapustę.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?