Surówka z kapusty włoskiej do obiadu - szybka, prosta i pyszna

Surówka z kapusty włoskiej
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty włoskiej to idealny dodatek do obiadu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszna dawka witamin urozmaicająca posiłek. To propozycja bardzo prosta i bardzo smaczna. Smak tej surówki podkręca sos przygotowany z dodatkiem soku z cytrusów, z delikatną goździkową nutą.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty włoskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki lub grejpfruta lub cytryny (można też pomieszać)
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę opłukać, osuszyć i drobniutko posiekać.
  • Płynne składniki sosu wlać do małego słoiczka, dodać cukier, sól i pieprz oraz rozgnieciony w moździerzu goździk.
  • Słoik dokładnie zakręcić i przez chwilę energicznie nim wstrząsać, aby składniki się połączyły.
  • Gdy sos nabierze konsystencji emulsji, polać nim obficie poszatkowaną kapustę.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: surówki obiadowe - 21 pysznych propozycji

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej